Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΠοινές - κωμωδία στο θέατρο της διαφθοράς

Ποινές – κωμωδία στο θέατρο της διαφθοράς

fakel

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, στην ετήσια έκθεσή του μόλις… 14 πειθαρχικές αποφάσεις την ημέρα «βγήκαν» το χρόνο που μας πέρασε -2013- συνολικά από τα πειθαρχικά όργανα και αφορούσαν όλο το Δημόσιο, δηλαδή όλα τα υπουργεία, τους δήμους, τους οργανισμούς, τις δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις.

Είναι οι ρυθμοί της χελώνας που εξακολουθούν να ισχύουν στην απονομή του πειθαρχικού δικαίου για τις δημόσιες υπηρεσίες, παρά τα όσα ανακοινώνονται για επιτάχυνση και γρήγορη απονομή δικαίου προκειμένου να μη συνεχίζεται το καθεστώς ατιμωρησίας στις δημόσιες υπηρεσίες.

91 ενστάσεις

Συνολικά το χρόνο που πέρασε -το 2013- κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του γενικού επιθεωρητή συνολικά 4.003 πειθαρχικές αποφάσεις. Από αυτές 2.294 αφορούσαν το στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ 1.709 αφορούσαν αποφάσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οργανισμούς, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις. Ο γενικός επιθεωρητής άσκησε ενστάσεις σε 91 αποφάσεις που αφορούσαν το στενό δημόσιο τομέα και 5 τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι λόγοι που επέβαλαν την άσκηση ένστασης από πλευράς του γενικού επιθεωρητή ήταν οι υπερβολικά επιεικείς ποινές που επιβλήθηκαν για βαριά παραπτώματα, η ανεπαρκής αιτιολόγηση των ποινών και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.

Ο κ. Ρακιντζής, κατά κύριο λόγο, κατέθεσε ενστάσεις για αρκετές από τις πειθαρχικές αποφάσεις που εξέδωσαν πειθαρχικά συμβούλια κρατικών οργανισμών σε όλη τη χώρα με γνώμονα το γεγονός ότι οι τιμωρίες-ποινές που επιβλήθηκαν είναι μάλλον «χάδια» μπροστά στα αδικήματα που διαπράχθηκαν.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται μερικές ενδεικτικές υποθέσεις για τις οποίες ασκήθηκε ένσταση.

Αυτές οι περιπτώσεις αναλυτικά αφορούν:

* Υπάλληλο των ΕΛΤΑ στον οποίο επιβλήθηκε ποινή προσωρινής απόλυσης έξι μηνών ενώ είχε υπεξαιρέσει ποσόν 20.000 ευρώ από τη διαχείρισή του, 23.000 ευρώ από ταχυπληρωμές και 2.789 από λογαριασμούς της ΔΕΗ.

* Υπάλληλο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή προσωρινής παύσης τεσσάρων μηνών ενώ συνυπέγραφε και ενέκρινε αποφάσεις συνταξιοδότησης με προσαυξήσεις σε ποσοστά αναπηρίας χωρίς να προβαίνει σε ελέγχους.

* Εργάτη νεκροταφείου που απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών ενώ υπήρχαν εις βάρος του καταγγελίες ότι απαιτούσε και ελάμβανε από συγγενείς χρηματικά ποσά προκειμένου να ανάβει τα καντήλια στους τάφους.

**Παύση της ποινικής δίωξης υπαλλήλου που είχε παραπεμφθεί για το πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας. Συγκεκριμένα, η εγκαλούμενη υπάλληλος είχε προβεί στη θεώρηση και τον έλεγχο σχεδίων ξενοδοχείου που παρουσίαζε ελλείψεις, ακόμα και απουσία αρχιτεκτονικού σχεδίου.

**Υπάλληλο του ΟΣΕ που έδωσε εντολή σε μηχανοδηγό αμαξοστοιχίας να υπερβεί την ερυθρή ένδειξη φωτοσήματος, να διέλθει το σύμπλεγμα Σ.Σ. μέχρι το φωτόσημο της εξόδου του σταθμού αυτού, χωρίς να διευθετήσει την αλλαγή σε ευθεία θέση με αποτέλεσμα η αμαξοστοιχία να την παραβιάσει ευρισκομένη σε θέση διαγώνιο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι υπότροπος και επιδεικνύει αντιεπαγγελματική συμπεριφορά καθώς ελέγχεται για το ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα.

«Ασφαλιστής»

* Υπάλληλο του Δήμου Κατερίνης στον οποίο επιβλήθηκε ποινή προστίμου σαράντα ημερών. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος ως ανταποκριτής του ΟΓΑ εξέδωσε κατ’ εξακολούθηση ψευδείς βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για υπηκόους τρίτων χωρών χωρίς εκείνοι να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλισμένων.

* Υπάλληλος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης παρέλειψε να ελέγξει μέτρα ασφαλείας ως επιβλέπων μηχανικός έργου, με αποτέλεσμα να χαθούν τρεις ανθρώπινες ζωές (εργατοτεχνίτες). Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν έξι μήνες προσωρινή παύση με στέρηση αποδοχών.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Πηγή: enet.gr

RELATED ARTICLES