Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΠολιτιστική ανταλλαγή και επέτειος για τα 15 χρόνια BEST Thessaloniki

Πολιτιστική ανταλλαγή και επέτειος για τα 15 χρόνια BEST Thessaloniki

BESTΟ φοιτητικός οργανισμός BEST Thessaloniki διοργανώνει φέτος το καλοκαίρι δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις για μέλη του BEST από όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί μια πολιτιστική ανταλλαγή με την τοπική ομάδα του Torino και παράλληλα η επέτειος για τα 15 χρόνια από την ένταξη της ομάδας της Θεσσαλονίκης στον πανευρωπαϊκό οργανισμό BEST. Οι δύο αυτές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 3-9 και 7-9 Αυγούστου αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη και στην κατασκήνωση του Α.Π.Θ. στην Καλάνδρα.

Το BEST (Board of European Students of Technology) είναι ένας εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός και μη πολιτικός οργανισμός που απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές πολυτεχνείων και τεχνολογικών ιδρυμάτων σε 96 πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη.

Μέσα στους στόχους του BEST εντάσσεται η παροχή συμπληρωματικής εκπαίδευσης στους φοιτητές, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων, διαγωνισμών μηχανικών κ.ά. Όραμα του BEST είναι το “Empowered Diversity”, δηλαδή η δημιουργία ενός περιβάλλοντος υπευθυνότητας και συνεργασίας, ανεξάρτητα από φυλετικές, πολιτισμικές ή άλλες διαφορές. Έτσι, επιδιώκει να βοηθήσει τους φοιτητές να αποκτήσουν μια διεθνή νοοτροπία και να κατανοήσουν βαθύτερα διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινωνίες, ώστε να αναπτυχθεί η ικανότητά τους να δουλεύουν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Σε αυτά τα πλαίσια, μία από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ διαφορετικών τοπικών ομάδων του BEST είναι η πολιτισμική ανταλλαγή (Cultural Exchange). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μέλη του BEST Torino θα επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη για να γνωρίσουν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και της πόλης μας, μέσα από επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, αλλά και τα ήθη, τα έθιμα και τη νοοτροπία μας μέσω της συναναστροφής με τα μέλη της τοπικής μας ομάδας. Αντίστοιχα, μέλη του BEST Thessaloniki θα επισκεφτούν το Τορίνο στις αρχές Δεκέμβρη. Μέσα από αυτή την πολιτιστική ανταλλαγή επιδιώκεται όχι μόνο το να γίνει ένα βήμα προς στην επίτευξη μιας διαπολιτισμικής κατανόησης, αλλά και η ανάπτυξη στέρεων διαπροσωπικών σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων φοιτητών.  Τέλος, οι δύο ομάδες θα μοιραστούν εμπειρίες και γνώσεις με σκοπό τη βελτίωση λειτουργίας τους και την προαγωγή των παροχών τους, είτε σε τοπικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, τις τρεις τελευταίες ημέρες της πολιτιστικής ανταλλαγής θα διοργανωθεί και η επέτειος για τα 15 χρόνια του BEST Thessaloniki, στην οποία θα συμμετέχουν άτομα από όλη την Ευρώπη.

Το BEST Thessaloniki, ιδρύθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 1999 και θεωρείται επίσημα μέλος του πανευρωπαϊκού οργανισμού BEST από την άνοιξη του 2000. Πλέον, έχοντας στο ιστορικό του πολυάριθμες και ποικίλες εκδηλώσεις, έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση της πανεπιστημιακής κοινότητας και συγχρόνως να συγκαταλεχθεί μεταξύ των πιο ενεργών τοπικών ομάδων του BEST. Έτσι, για να γιορτάσει τα 15 χρόνια από την ίδρυσή της, η τοπική ομάδα διοργανώνει μια επέτειο όπου θα παρευρεθούν μέλη του οργανισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν συνεργαστεί και έχουν δημιουργήσει δεσμούς με το BEST Thessaloniki. Η επέτειος θα λάβει χώρα στην φοιτητική κατασκήνωση του Α.Π.Θ. στις 7-9 Αυγούστου.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.BEST.eu.org/thessaloniki

RELATED ARTICLES