Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠΟΜΙΔΑ: «Nέα έκδοση του ληστρικού ΕΝΦΙΑ - ταφόπλακα στην οικοδομή»

ΠΟΜΙΔΑ: «Nέα έκδοση του ληστρικού ΕΝΦΙΑ – ταφόπλακα στην οικοδομή»

akinita
«Οι ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων (ξενοίκιαστων και οικοπέδων), δηλαδή οι ήδη πλέον οικονομικά “καθημαγμένοι” φορολογούμενοι, είναι τα τραγικά θύματα της νέας έκδοσης του ληστρικού ΕΝΦΙΑ που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χτές στη Βουλή για άμεση ψήφιση, με το πρόσχημα της μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε διάφορα ποσοστά και σε συγκεκριμένες ζώνες, και βεβαίως όχι σε αυτές που είχαν υποστεί την πλέον καταστροφική μείωση των εμπορικών αξιών τους» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ αναλύονται οι νέες διατάξεις και τονίζονται οι συνέπειές τους:

1. Συμπληρωματικός φόρος

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου «από τα 200.000 ευρώ, αντί για την πλήρη κατάργησή του, ρίχνει ολόκληρη την ‘μεσαία τάξη’ στο ‘δόκανο’ μιας ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο, και βάζει “ταφόπλακα” στην οικοδομή, την κτηματαγορά και ολόκληρη την οικονομία».

2. Διπλή φορολόγηση στα αστικά οικόπεδα

«Με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου αυξάνονται κατά ποσοστό 23-25% οι συντελεστές φόρου όλων των αστικών οικοπέδων της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου», υποστηρίζει επίσης η ΠΟΜΙΔΑ.

3. Επιβάρυνση 25% στα κενά ακίνητα

«Εκκωφαντικά απουσιάζει» προσθέτει η Ομοσπονδία «από τις νέες ρυθμίσεις η μέχρι σήμερα ισχύουσα διάταξη για μείωση του φόρου των κενών και μη ρευματοδοτούμενων (ξενοίκιαστων) ακινήτων κατά 20%, που αποτελούσε μια ελάχιστη “ανάσα” σε φορολογούμενους με απρόσοδα ακίνητα, που επί ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ απαλλάσσονταν πλήρως, και η οποία τους δημιουργεί επιβάρυνση κατά 25% στα ποσά που θα πληρώσουν για τέτοια ακίνητα».

4. Χαριστική βολή στη μεσαία ιδιοκτησία

«Η αλύπητη φορολογία των απρόσοδων ακινήτων είναι η πλέον αντικοινωνική και εξοργιστική πλευρά του νέου ΕΝΦΙΑ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα έλθουν αντιμέτωποι με φουσκωμένα εκκαθαριστικά που θα αποσταλούν σε λίγες εβδομάδες, τα δε νοικοκυριά με ιδιοκτησία θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο, απίστευτη υπερχρέωση (χωρίς να έχουν πάρει δάνειο και χωρίς καμιά προστασία πρώτης κατοικίας κλπ.!), κατασχέσεις λογαριασμών, πλειστηριασμούς και βαρύτατες ποινικές διώξεις, ακόμη και για ‘ξέπλυμα βρώμικου χρήματος’!!!» τονίζει ακόμη η ΠΟΜΙΔΑ.

5. Προτάσεις

Η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει «το ανυποχώρητο αίτημα για σημαντική ελάφρυνση, τουλάχιστον στο 50%, της φορολογίας των απρόσοδων ακινήτων, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που “σκότωσε” την κτηματαγορά αλλά και ολόκληρη την οικονομία, και δραστική μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της χώρας».

6. Έλλειδη διαβούλευσης- Κατάρρευση εισπραξιμότητας

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ιδιαίτερα «το λυπηρό γεγονός ότι για τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων αυτών δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και ιδιαίτερα της ιδιοκτησίας, αλλά και τον κίνδυνο, η αντίληψη των φορολογούντων ότι τα νέα αυτά βάρη, των περίπου 4 δισ. ευρώ, θα μπορούν δήθεν να καταβληθούν από τους κατεστραμένους ιδιοκτήτες, να αποτελέσει τελικά ακόμη μία τραγική αυταπάτη».

RELATED ARTICLES