Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια«Πράσινη γειτονιά» με ενέργεια από τη γη - Ψύξη και θέρμανση μέσω...

«Πράσινη γειτονιά» με ενέργεια από τη γη – Ψύξη και θέρμανση μέσω γεωθερμίας για 200 κάτοικους τεσσάρων προσφυγικών πολυκατοικιών

Σε μια πρότυπη γειτονιά, δίχως ανθρακικό αποτύπωμα, μεταμορφώνεται το οικοδομικό τετράγωνο με τις άλλοτε προσφυγικές πολυκατοικίες στην Αγία Βαρβάρα Αττικής. Εως τα μέσα του φετινού καλοκαιριού θα πατηθεί το «κουμπί» που θα θέσει σε λειτουργία το σύστημα το οποίο θα προσφέρει ενεργειακή αυτονομία σε 72 διαμερίσματα.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος, απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προτού… κοπεί η κορδέλα ενός έργου που διήνυσε μια μακρά διαδρομή 13 ετών από την κήρυξή του έως την ολοκλήρωσή του.

Ετσι, από αυτό το καλοκαίρι οι ενεργειακές ανάγκες περίπου 200 κατοίκων θα καλύπτονται κυρίως από την «κρυφή»  θερμότητα της γης, μια οικονομική και σχεδόν ανεξάντλητη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ).

«Πράσινες γειτονιές»

Πάει περίπου μία διετία από την ώρα που τα γεωτρύπανα είχαν αρχίσει να δουλεύουν εντατικά διαπερνώντας τα επίπεδα των πετρωμάτων μέχρι να βρουν μια σταθερή θερμοκρασία, ικανή να παρέχει θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι στις οικογένειες που ζουν στις τέσσερις πολυκατοικίες που είχαν χτιστεί κατά την περίοδο 1965-1975 για να στεγάσουν «παραπηγματούχους της Δραπετσώνας» από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Το project είχε ενταχθεί στο ευρύτερο πρόγραμμα «πράσινες γειτονιές» που σχεδιάστηκε το 2010, επί υπουργίαςΤίνας Μπιρμπίλη. Ωστόσο, ενώ το 2012 υλοποιήθηκαν εργασίες σε μία από τις τέσσερις πολυκατοικίες, το έργο πέρασε από σαράντα κύματα πριν γίνει η επανεκκίνησή του τον Μάιο του 2021, οπότε ξεκίνησαν, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), συστηματικά οι κατασκευαστικές εργασίες ώστε να μετατραπεί σε μια γειτονιά σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, πρότυπο για αντίστοιχες παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές.

Κάλυψη των αναγκών

Στον ακάλυπτο χώρο μεταξύ των τεσσάρων πολυκατοικιών έγιναν οι απαραίτητες γεωτρήσεις σε βάθος 100 μέτρων πριν εγκατασταθούν τελικά μέσα στο έδαφος οι γεωθερμικοί εναλλάκτες (δίκτυο σωληνώσεων εντός των οποίων κυκλοφορεί νερό) για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας. Η θερμοκρασία κάτω από την επιφάνεια του εδάφους είναι σταθερή, περί τους 18 βαθμούς Κελσίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ετσι, το νερό που κυκλοφορεί, με τη βοήθεια αντλιών, στις σωληνώσεις έχει τη θερμότητα της γης και έτσι θερμαίνει τους εσωτερικούς χώρους τον χειμώνα ή τους δροσίζει κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών.

Χαμηλό κόστος

Εκτιμάται ότι μέσω του γεωθερμικού συστήματος που έχει εγκατασταθεί στην προσφυγική γειτονιά της Αγίας Βαρβάρας θα παρέχεται ενέργεια για την κάλυψη σχεδόν του συνόλου των αναγκών σε ψύξη και  θέρμανση των 72 διαμερισμάτων, με  χαμηλότερο λειτουργικό κόστος συγκριτικά με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης που κάνουν χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λπ. Η κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των κοινόχρηστων χώρων και εξοπλισμών (μηχανοστάσια, αντλίες, φωτισμός αύλειου χώρου κ.ά.) θα γίνεται από τέσσερα φωτοβολταϊκά συστήματα των 10 kW (κιλοβάτ), ενώ ζεστό νερό θα παρέχουν ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ. Μίχος, για την έξτρα ενέργεια που μπορεί να χρειάζονται τα τέσσερα κτίρια ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ώστε τα νοικοκυριά να ενταχθούν στην κατηγορία των ευάλωτων και όποιος λογαριασμός προκύπτει να καλύπτεται από δημοτικά κονδύλια. Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει ζητηθεί από το ΚΑΠΕ να περάσει η διαχείριση των συστημάτων στον δήμο.

Μάχη Τράτσα

tovima.gr

RELATED ARTICLES