Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΠράσινο φως για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες

Πράσινο φως για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες

δεηΗ συζήτηση για το πώς θα μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ και θα περιοριστεί στο 50% μέχρι το 2020, άνοιξε για πρώτη φορά χθες ανεπίσημα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το κλείσιμο της αξιολόγησης στα ενεργειακά. Χθες λοιπόν ο Υπ.Εν. Π. Σκουρλέτης βολιδοσκόπησε τις προθέσεις των δανειστών απέναντι στο πλάνο της ελληνικής πλευράς να οδηγηθούμε με μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, μέσω συμπράξεων της ΔΕΚΟ με ιδιώτες παίκτες.

Σύμφωνα με διαρροές από το ΥΠΕΝ, η πρώτη αυτή συζήτηση ήταν θετική, με τους δανειστές να μην εκφράζουν κάποια ένσταση.

Ως προς τη μορφή των συμπράξεων αλλά και το τι αυτές θα περιλαμβάνουν, εδώ φαίνεται ότι θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη τοποθετηθεί δια του προέδρου της Μ. Παναγιωτάκη, δηλώνοντας ανοιχτή σε συγκεκριμένου είδους συμπράξεις για την αναβάθμιση παλιών μονάδων λιγνίτη ή για την κατασκευή καινούριων.

Ωστόσο όπως ξεκαθαρίζουν ανώτατες πηγές του υπουργείου ενέργειας, δεν θα πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα, είναι πιθανό να μπουν και άλλες μονάδες της ΔΕΗ, όπως πχ υδροηλεκτρικά, προκειμένου το μείγμα να είναι πιο αντιπροσωπευτικό αλλά και ελκυστικό.

Η συζήτηση για τις συμπράξεις διεξάγεται κάτω από τη σκιά των διαπραγματεύσεων για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, δηλαδή για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ σε τιμή κόστους προς ιδιώτες προμηθευτές. Οι συγκεκριμένες δημοπρασίες που γίνονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ ως μέσο για να ανοίξει η αγορά σε τρίτους προμηθευτές, θεωρούνται μεταβατικό μέτρο.

Πάντως η κυβέρνηση, όπως τόνισε και στους δανειστές, εξετάζει το ενδεχόμενο οι δημοπρασίες να έχουν μικρότερη χρονική διάρκεια και όχι 3ετή, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί , προκειμένου να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς ενέργειας, η οποία εμφανίζει μεγάλη μεταβλητότητα λόγω της διακύμανσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που επηρεάζουν και τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. “Εάν είχαμε προχωρήσει πέρυσι με τις τιμές που ίσχυαν τότε, σε τριετείς δημοπρασίες, σήμερα κανείς δε θα χρησιμοποιούσε το προϊόν, αφού οι τιμές χονδρικής είναι χαμηλότερες.

Έτσι θα μιλούσαμε για αποτυχία του μοντέλου, που θα επανέφερε από τους δανειστές στο τραπέζι τη συζήτηση για πώληση της ΔΕΗ” ανέφερε χθες στο περιθώριο των συζητήσεων με τους δανειστές πηγή του υπουργείου ενέργειας. Σε αυτό το κλίμα πάντως δεν αποκλείεται, εάν οι δημοπρασίες είναι βραχυπρόθεσμες, η ΔΕΗ να βάλει περισσότερο νερό στο κρασί της και να μειώσει την τιμή εκκίνησης, σημείο που όπως όλα δείχνουν θα είναι καθοριστικό για την έκβαση των δημοπρασιών.

 

Πηγή: capital.gr

RELATED ARTICLES