Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια«Πράσινο φως» για την πώληση της ΔΕΣΦΑ

«Πράσινο φως» για την πώληση της ΔΕΣΦΑ

desfa

Το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar φαίνεται ότι δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρατώντας όμως και κάποιες επιφυλάξεις υπό μορφή συστάσεων και παρατηρήσεων για την όλη διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

«Η πρώτη εικόνα, από το κείμενο που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε., δείχνει θετική. Πρόκειται για ένα πακέτο τεχνικών εγγράφων, τα οποία μελετά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας», δήλωσαν έγκυρες πηγές, αναφερόμενες στην απάντηση των Βρυξελλών επί του σχεδίου απόφασης της ΡΑΕ για την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ως ανεξάρτητου Διαχειριστή φυσικού αερίου.

Σημαντικό βήμα 
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βήματα στη διαδικασία που απαιτεί η Ε.Ε. προκειμένου να πωληθεί ο ΔΕΣΦΑ. Στις 29 Μαΐου η Ρυθμιστική Αρχή είχε στείλει στις Βρυξέλλες προς έγκριση το σχέδιο απόφασης για την πιστοποίηση. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι κοινοτικές αρχές πρέπει να απαντήσουν εντός δύο μηνών, προθεσμία που έληξε προχθές. Αν η προθεσμία περνούσε χωρίς να δοθεί απάντηση, τότε θα θεωρείτο ότι το αίτημα είχε γίνει αποδεκτό. Η πώληση του ΔΕΣΦΑ περνά από τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που θέτει το τρίτο ενεργειακό πακέτο, η ευρωπαϊκή οδηγία, που επιβάλλει τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς αερίου και ηλεκτρισμού, δεν επιτρέπει στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας να είναι ιδιοκτήτες δικτύων και θέτει αυστηρούς όρους για την εξαγορά τους από εταιρείες εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες. Μάλιστα, η περίπτωση του ΔΕΣΦΑ είναι η πρώτη στην Ε.Ε. που αφορά σε εξαγορά ευρωπαϊκού διαχειριστή δικτύου από εταιρεία τρίτης χώρας, τη Socar, η οποία έχει παραγωγή αερίου στο Αζερμπαϊτζάν αλλά και μερίδιο στον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.

Καθυστέρηση 
Την «πρωτιά» αυτή επικαλέστηκαν και διάφοροι κοινοτικοί αξιωματούχοι για να δικαιολογήσουν τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης, καθώς ο διαγωνισμός για την πώλησή της με την ανακήρυξη της Socar ως αναδόχου έχει κλείσει από πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ η συμφωνία με τους Αζέρους έχει υπογραφεί από τον Δεκέμβριο του 2013. Η πώληση αφορά στο 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 212 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία κατέχουν μερίδιο 35% στον Διαχειριστή. Το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 188 εκατ. ευρώ, ενώ το 34% των μετοχών παραμένει στο ελληνικό δημόσιο.

Στόχος οι Ρώσοι 
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα προσκόμματα που φέρνει το τρίτο ενεργειακό πακέτο σχεδιάστηκαν ουσιαστικά για να εμποδίσουν τις ρωσικές εταιρείες -και κυρίως την Gazprom- να αγοράσουν ενεργειακά δίκτυα στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του ρωσικού κολοσσού έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι παρακολουθούν στενά τις διεργασίες στο πρότζεκτ ΔΕΣΦΑ – Socar και ότι θα διεκδικήσουν ίση μεταχείριση.

Ετσι, παρά τις καλές σχέσεις των Βρυξελλών με το Αζερμπαϊτζάν και την υποστήριξη που παρέχει η Ε.Ε. στο αζέρικο αέριο, η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ ενεπλάκη στα γρανάζια της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. τόσο απέναντι της Μόσχας και της Gazprom όσο και του Μπακού. Για το θέμα έχουν γίνει παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ,

Τον περασμένο Ιούνιο, μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, οι Βρυξέλλες έδωσαν το στίγμα ότι η πώληση θα προχωρήσει. Ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος θα παραμείνει στην ίδια θέση και με τη νέα σύνθεση της Επιτροπής σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δήλωσε ότι η υπόθεση θα κλείσει μέχρι το φθινόπωρο.

Στα γρανάζια
Παρά τις καλές σχέσεις των Βρυξελλών με το Αζερμπαϊτζάν και την υποστήριξη που παρέχει η Ε.Ε. στο αζέρικο αέριο, η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ ενεπλάκη στα γρανάζια της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. τόσο απέναντι της Μόσχας και της Gazprom όσο και του Μπακού. Για το θέμα έχουν γίνει παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ,

Η πώληση αφορά στο 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 212 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία κατέχουν μερίδιο 35% στον Διαχειριστή. Το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 188 εκατ. ευρώ, ενώ το 34% των μετοχών παραμένει στο ελληνικό δημόσιο.

Της Μανταλένας Πίου

 

Πηγή: www.imerisia.gr

RELATED ARTICLES