Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΠρόγραμμα «Εξοικονομώ» στο Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» στο Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

εξοικονομώ

Tην τοποθέτηση νέου Δημοτικού Φωτισμού στην Λεωφόρο Βασιλέως Παύλου στη Δ.Ε. Βούλας, καθώς και στην Πλατεία Ιμίων (κεντρική πλατεία Βούλας), ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ» συνολικού ύψους 700.000 €. Το πρόγραμμα, εκτός από την αντικατάσταση του Δημοτικού Φωτισμού με νέας τεχνολογίας φωτιστικά και λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, προβλέπει και σημαντικές παρεμβάσεις σε τέσσερις σχολικές μονάδες της Δ.Ε. Βούλας, με στόχο την χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας στα συγκεκριμένα κτίρια.

Για το λόγο αυτό, στο 2ο Νηπιαγωγείο Βούλας, στο 2ο Δημοτικό και 3ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας και στο 2ο Γυμνάσιο Βούλας θα τοποθετηθούν ειδικές μονώσεις στις ταράτσες, θα αντικατασταθούν όλα τα αλουμινένια κουφώματα και υαλοπίνακες, θα τοποθετηθούν ειδικά σκίαστρα και θα αντικατασταθούν οι λέβητες και οι καυστήρες με πιο οικονομικούς όπως τα φωτιστικά σώματα στις αίθουσες διδασκαλίας. Παράλληλα, το σύστημα θέρμανσης του 2ου Δημοτικό Σχολείο και το 2ου Νηπιαγωγείο Βούλας θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου. Οι εργασίες στα σχολεία θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα και θα ολοκληρωθούν μέχρι να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008, όταν ο σημερινός Δήμαρχος, (ως Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Βούλας τότε), Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, υπέβαλε μελέτη που συντάχθηκε από τις Τ.Υ. του Δήμου σε συνεργασία με το τμήμα εξοικονόμησης ενέργειας του ΕΜΠ, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Φραγκίσκο Τοπαλή, στο ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) το οποίο είναι η διαχειριστική αρχή του έργου. Η μελέτη εγκρίθηκε από το ΚΑΠΕ και προωθήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο για οριστική έγκριση. Αντίστοιχη αίτηση ύψους 400.000€ είχε υποβάλει ο τότε Δήμος Βάρης η οποία όμως δεν εντάχθηκε τελικά στο πρόγραμμα, ενώ ο πρώην Δήμος Βουλιαγμένης δεν υπέβαλε αίτηση.

Στο τέλος Σεπτέμβριο του 2014 το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην απένταξη 46 έργων του προγράμματος «Εξοικονομώ», διότι οι φάκελοι τους δεν ήταν σε επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης. Ένα απ’ αυτά τα έργα ήταν και αυτό του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Με ενέργειες της νέας Δημοτικής Αρχής, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2014, στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών και της δημοπράτησης των υποέργων, ο Δήμος μας κατάφερε, στις 15 Δεκεμβρίου, να εξαιρεθεί από τα έργα που απεντάχθηκαν από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» (μόνο 7 έργα απέφυγαν την απένταξη) με αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος να ξεκινάει την υλοποίηση του προγράμματος.

Με τις ενέργειες του τότε ως Αντιδήμαρχος, και σήμερα ως Δήμαρχος της πόλης, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έδειξε έμπρακτα τη σημασία που δίνει στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που είναι φιλικές στο περιβάλλον, προς όφελος της καθημερινότητας του πολίτη, της εξοικονόμησης ενέργειας άρα και χρημάτων και της προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος, ειδικά όταν οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να ενταχθούν σε εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

 

πηγή: notosnet.gr

RELATED ARTICLES