Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΠροσεισμικός έλεγχος κτιρίων από 5.000 μηχανικούς σε συνεργασία ΚΕΔΕ – ΤΕΕ –...

Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων από 5.000 μηχανικούς σε συνεργασία ΚΕΔΕ – ΤΕΕ – ΟΑΣΠ

Ανατίθεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) υλοποίηση δράσης για διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται Φορείς παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143), καθώς και κρίσιμες γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, αναφέρει στην εισαγωγή της η Τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ.

Να υπενθυμίσουμε πως ο προσεισμικός, πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος, έλεγχος στα δημόσια κτίρια με προτεραιότητα στα σχολεία και τα νοσοκομεία, αποτελεί και εισήγηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τον Πρόεδρο της Δημήτρη Παπαστεργίου να επιμένει να γίνει αυτό άμεσα και οριζόντια. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά  προ ημερών σε ημερίδα της επιτροπής πολιτικής προστασίας της ΚΕΔΕ, ο Δημήτρης Παπαστεργίου: «το τραγικό συμβάν με τον σεισμό της Τουρκίας, κατέδειξε την αναγκαιότητα του ελέγχου στα δικά μας κτίρια. Κάποια δήμοι, έχουν προβεί ήδη σε ελέγχους και πολύ σωστά έπραξαν. Άποψή μας είναι πως αυτό πρέπει να αποτελέσει ζήτημα οριζόντιας πολιτικής. Ως ΚΕΔΕ επιμείναμε πολύ σε αυτό, διότι θεωρήσαμε πως αποτελεί πρώτης προτεραιότητας ζήτημα, το ζήτημα της ασφάλειας των κτιρίων μας».

Στην Τροπολογία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως ο «Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» (Ο.Α.Σ.Π.) διατηρεί εποπτεία υλοποίησης του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς παρ. του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, καθώς και κρίσιμες γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, όπως και ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατψόρμας καταγραψής των αποτελεσμάτων του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου ιτροσεισμικού ελέγχου των ανωτέρω κτιρίων.

Για σκοπό αυτόν, Τ.Ε.Ε. και Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) συνεργάζονται Κεντρική ‘Ενωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.). Οι παραπάνω δράσεις δύναται να χρηματοδοτηθούν από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα του άρθρου 69 του ν. 4509/2017 (Α· 201), ειδικά προγράμματα ενίσχυσης δήμων του άρθρου 71 του ν. 4509/2017, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά διεθνή προγράμματα.

tanea.gr

RELATED ARTICLES