Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΠρόσω oλοταχώς στην Οικονομία της Ανακύκλωσης

Πρόσω oλοταχώς στην Οικονομία της Ανακύκλωσης

recycleΣε έναν κόσμο όπου οι διαθέσιμοι πόροι πρώτων υλών στερεύουν και σε μια κοινωνία που συνεχώς καταναλώνει, η ανακύκλωση είναι η μόνη λύση που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα νέα δεδομένα. Άλλωστε, η κυκλική οικονομία, όπως χαρακτηρίζεται, η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων μέσω της ανακύκλωσης, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μελετά σήμερα και ψηφίζει την Τετάρτη, πρόταση που θα διευκολύνει τη μετάβαση με μια οικονομία της ανακύκλωσης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κάθε Ευρωπαίος πολίτης καταναλώνει 14 τόνους πρώτων υλών και παράγει πέντε τόνους αποβλήτων ετησίως. «Αυτοί οι αριθμοί φαίνονται ανησυχητικοί, σε έναν κόσμο όπου οι πόροι είναι περιορισμένοι», σημειώνεται. «Ίσως όμως να υπάρχει λύση».

Σήμερα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητά έκθεση, με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υποβάλει μια φιλόδοξη πρόταση για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία, όπου τα προϊόντα είναι σχεδιασμένα για να έχουν περισσότερες από μία ζωές.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, «σε μια κυκλική οικονομία, σε αντίθεση με την οικονομία που βασίζεται στο «πάρε-κάνε-κατανάλωσε-πέταξε», ο κύκλος ζωής των προϊόντων επεκτείνεται γιατί υπάρχει καλύτερος οικολογικός σχεδιασμός, που καθιστά ευκολότερη την επισκευή, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακατασκευή παλιών προϊόντων. Επίσης, βοηθά στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των προϊόντων, στην καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ προωθεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε χρηματοδοτική μίσθωση και ανταλλαγή, οι καταναλωτές γίνονται πια χρήστες».

Σημειώνεται ακόμα ότι σήμερα η Ολομέλεια συζητά και την Τετάρτη ψηφίζει έκθεση με την οποία καλεί να αυξηθεί η αποδοτικότητα των πόρων στην ΕΕ κατά 30% σε σύγκριση με το 2014, μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ, σχεδόν κατά 1% και να δημιουργήσει 2.000.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Ο εισηγητής Sirpa Pietikäinen, Φινλανδός ευρωβουλευτής, της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι «για να αντιστραφεί η τάση, χρειαζόμαστε πραγματική αλλαγή και συστημική προσέγγιση που απαιτεί τόσο ρυθμιστικές και οικονομικές αλλαγές, όσο και κοινωνικές, εκπαιδευτικές αλλαγές».

(philenews)

RELATED ARTICLES