Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΠροσωρινή στέρηση άδειας σε μηχανικούς

Προσωρινή στέρηση άδειας σε μηχανικούς

adeies_domisis

 

Την ποινή της 3μηνης στέρησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος, επέβαλε το πειθαρχικό του τεχνικού Επιμελητηρίου στους μηχανικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση της περίφημης άδειας στο πρατήριο υγρών καυσίμων μεγάλης αλυσίδας (στην Ικάρου, απέναντι από τη ΣΕΑΠ), το οποίο καταγγέλθηκε ότι πήρε άδεια λειτουργίας χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι υπηρεσίες όχι μόνο έκαναν τα στραβά μάτια αλλά παρανομούσαν εκδίδοντας ακόμα και ψευδείς βεβαιώσεις.

Η άδεια έχει ήδη ανακληθεί με απόφαση της περιφέρειας, μετά από καταγγελίες ιδιώτη, ο οποίος πάντως ενώ δικαιώνεται από τις εξελίξεις σε ένα θέμα σκάνδαλο, με τη διαφαινόμενη συμμετοχή ανθρώπων από τις τοπικές υπηρεσίες, ο ίδιος βρίσκεται στο στόχαστρο του δήμου Ηρακλείου και απειλείται με απώλεια της περιουσίας του, περίπου εκδικητικά!

Το πειθαρχικό τιμώρησε τους μηχανικούς του ιδιώτη, θεωρώντας ότι συμμετείχαν σε διαδικασίες έκδοσης μη αληθινών πιστοποιητικών, με την προσκόμιση επίσης μη αληθινών στοιχείων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την άδεια. Το πειθαρχικό δεν πήρε απόφαση και για τους δημοτικούς υπαλλήλους μηχανικούς – μέλη του (του τότε δήμου Αλικαρνασσού και νυν δήμου Ηρακλείου), αν και ο εισηγητής κατέγραψε και τη δική του ευθύνη πολύ συγκεκριμένα.

Στην απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του ΤΕΕ-ΤΑΚ αναφέρονται:

“διαπιστώθηκε (αφού οι εγκαλούμενοι συνέταξαν τις μελέτες και τα σχέδια που τις συνοδεύουν με βάση τις οποίες εκδόθηκε μετά από αίτηση της εταιρείας «……….» η υπ’ αρ. 249/2007 οικοδομική άδεια καθώς και οι επιμέρους σχετικές εγκρίσεις που τη συνοδεύουν, όπως η κυκλοφοριακή σύνδεση, η άδεια ίδρυσης & λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων και οι τροποποιήσεις αυτής):
Ο πρώτος των εγκαλουμένων …………….., Πολιτικός Μηχανικός, δεν ήλεγξε, συμπλήρωσε ή/και τροποποίησε, όπως όφειλε πριν το υπογράψει, το Τοπογραφικό Διάγραμμα με το οποίο εκδόθηκε η υπ’ αρ. 249/2007 οικοδομική άδεια του πρατηρίου υγρών καυσίμων που εκδόθηκε μετά από αίτηση της εταιρείας «Θανάσης Ευαγγελόπουλος & ΣΙΑ Ε.Ε.» και το οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του βασιζόταν σε σχέδια Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα αυτό (το Τοπογραφικό) να μην απεικονίζει τα πραγματικά στοιχεία του γηπέδου για το οποίο εκδόθηκε η εν λόγω άδεια. Επιπλέον, διαπιστώθηκε από όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, ότι όντως, υπάρχουν ελλείψεις και αντιφάσεις στα τοπογραφικά διαγράμματα που υπογράφει και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση της άδειας ίδρυσης & λειτουργίας, της οικοδομικής άδειας, της κυκλοφοριακής σύνδεσης κ.α. σχετικών εγκρίσεων και των τροποποιήσεων ή/και συμπληρώσεων αυτών που συνεχίζουν να εκδίδονται μέχρι και πρόσφατα, του υπόψη πρατηρίου υγρών καυσίμων.
Ο δεύτερος των εγκαλουμένων …………. Μηχανολόγος Μηχανικός, όντας ο βασικός Μηχανικός – Μελετητής και Επιβλέπων του έργου ανέγερσης και λειτουργίας του υπόψη πρατηρίου υγρών καυσίμων μέχρι και σήμερα, α) συνυπέγραψε πληθώρα σχεδίων, αντιφατικών μεταξύ τους, που αφορούν τις άδειες του πρατηρίου υγρών καυσίμων, γνωρίζοντας για τις εμφανείς μεταξύ τους διαφορές, β) υπέγραψε, μόνο αυτός, Τοπογραφικά Διαγράμματα και Διαγράμματα Κάλυψης για τα οποία δεν έχει δικαίωμα υπογραφής, όντας Μηχ/γος Μηχανικός, τα οποία και χρησιμοποίησε ως βάση (υπόβαθρο) για το σχεδιασμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που εκπόνησε για το πρατήριο και γ) υπέγραψε σχέδια για την άδεια λειτουργίας και μελέτες πυρασφάλειας, ενώ γνώριζε ότι οι δεξαμενές καυσίμων βρίσκονται σε άλλο οικόπεδο.
(Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να χορηγηθούν από τις αρμόδιες για τη χορήγηση των σχετικών αδειών Υπηρεσίες οι σχετικές άδειες του Πρατηρίου, ενώ δεν πληρούνται οι όροι έκδοσης τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας.)”

πειθαρχικό ΤΕΕ

Οι μηχανικοί- δημοτικοί υπάλληλοι

Σε σχέση με τις ευθύνες τόσο των δυο μηχανικών του ιδιοκτήτη όσο και των μηχανικών του τότε δήμου Αλικαρνασσού και νυν δήμου Ηρακλείου, στο πειθαρχικό ο εισηγητής ήταν πολύ ξεκάθαρος για το πώς λειτούργησαν, αναφέροντας:

πειθαρχικό ΤΕΕ 1

πειθαρχικό ΤΕΕ 2

 

candianews.gr

RELATED ARTICLES