Στο «μικροσκόπιο» βάζει το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη και στον όγκο των κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ – ν. 4067/2012), καθώς πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης συγκρότησε ειδική ομάδα εργασίας προκειμένου να επανεξετάσει τα πολεοδομικά κίνητρα που δίνει ο ΝΟΚ.
Μπόνους δόμησης
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να προετοιμαστεί εγκαίρως …διά παν ενδεχόμενο, ενόψει των αποφάσεων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Από την περασμένη άνοιξη, είχαν αρχίσει να πέφτουν …βροχή οι προσφυγές ακυρώσεως οικοδομικών αδειών (μπορεί να ξεπερνούν και τις 50) τόσο στο ΣτΕ, όσο και στα διοικητικά εφετεία, για κτίρια στην Αθήνα που κάνουν χρήση των «μπόνους» δόμησης που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (4067/2012), αυξάνοντας (συχνά διπλασιάζοντας) τα ύψη τους.
Επίσης, έχει κατατεθεί από την Ελληνική Εταιρεία (ΕΛΛΕΤ) προσφυγή ακυρώσεως της απόφασης του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά, με την οποία πετούσε το …μπαλάκι στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) να χορηγούν οικοδομικές άδειες στην Αθήνα με ύψη συναρτώμενα προς τους συντελεστές δόμησης όπως ορίζει ο ΝΟΚ, ακόμη και στην Αθήνα, παρακάμπτοντας σειρά πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.
Ομάδα εργασίας
Στην Ομάδα Εργασίας θα συμμετέχουν υπάλληλοι των Διευθύνσεων Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών, Αδειοδοτήσεων και Νομοθετικού Έργου και της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) καθώς και δήμων της Αττικής, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών / Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων). Στις προτεραιότητές της συνίστανται η ανάλυση της αποτελεσματικότητας εφαρμογής των υφιστάμενων κριτηρίων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, η επανεξέταση των προϋποθέσεων εφαρμογής τους ενώ θα πρέπει έως τα τέλη Δεκεμβρίου να προτείνει και τη θέσπιση νέων κριτηρίων ή την αντικατάσταση των υφιστάμενων.
Τι ισχύει
Σήμερα ο ΝΟΚ δίνει δικαίωμα έξτρα δόμησης με αντάλλαγμα τη μείωση του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης οικοπέδου ή της κάλυψης σε συνδυασμό με απόσυρση κτιρίου ή με απόδοση τμήματος για κοινή δημόσια χρήση κλπ. σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η ανέγερση ψηλών κτιρίων κάνοντας χρήση των μπόνους δόμησης του ΝΟΚ τείνει να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.
Τα κίνητρα
Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας θα επανεξετάσουν τα άρθρα 10, 15 και 25 του ΝΟΚ τα οποία δίνουν κίνητρα για προσαύξησης του συντελεστή δόμησης ή και του ύψους ενός κτιρίου με την εισαγωγή φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών κατά τη δόμησή του και του άρθρου 19, βάσει του οποίου μπορεί μια κατασκευή να πάρει «μπόνους» ύψους, υπό την προϋπόθεση κατασκευής φυτεμένου δώματος. Έτσι, το ΥΠΕΝ θα είναι έτοιμο στην περίπτωση που οι αιτήσεις ακύρωσης γίνουν δεκτές, μια εξέλιξη που θα φέρει καταλυτικές αλλαγές για τη δόμηση στο σύνολο της χώρας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, τον περασμένο Μάιο, πριν τις βουλευτικές εκλογές, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) είχε αποφασίσει ομόφωνα _ έπειτα από σχετική εισήγηση του τότε προέδρου της και νυν υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημητρίου Παπαστεργίου _ να απαιτήσει την άμεση αναστολή εφαρμογής συνολικά των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ, ζητώντας άμεση νομοθέτηση ώστε όλες οι περιοχές «αποκλειστικής κατοικίας» και εκείνες με ιδιαίτερα πολεοδομικά χαρακτηριστικά να συμπεριληφθούν στα άρθρο 120 του τελευταίου νόμου που είχε ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής (ν. 5043/2023).
Ουσιαστικά, απαιτούσαν τη συμπερίληψη όλων των «ευαίσθητων» αστικών περιοχών στη ρύθμιση με την οποία το τότε επιτελείο του ΥΠΕΝ είχε καταργήσει τα «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ σε τρεις κηπουπόλεις της Αττικής (του Παλαιού Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης).
Μάχη Τράτσα