Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔόμηση"Δεν πληρώνω" και στα αυθαίρετα ζητούν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

“Δεν πληρώνω” και στα αυθαίρετα ζητούν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

authaireta

Να επεκταθεί και στα βεβαιωμένα πρόστιμα από αυθαίρετα το “Δεν πληρώνω” που ισχύει για τα απλήρωτα διόδια στην Εγνατία Οδό επιθυμούν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να αγνοούν ότι τα χρήματα από τη ρύθμιση αυθαίρετων κατασκευών αποτελούν έσοδα (από πρόστιμα και παράβολα) που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Με ερώτησή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, οι βουλευτές κάνουν λόγο για την ανάγκη χάραξης πολιτικής με αριστερό αποτύπωμα, ζητώντας να ανασταλούν τα βεβαιωμένα πρόστιμα τουλάχιστον μέχρι να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα, μετά την παράταση που δόθηκε (για υφιστάμενη) μέχρι την 8η Οκτωβρίου 2016.

“Παγώστε” τα βεβαιωμένα πρόστιμα

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ερώτηση, μόνο στο Δήμο Βιάννου του Νομού Ηρακλείου, που αριθμεί 7.500 κατοίκους, τα βεβαιωμένα πρόστιμα υπολογίζονται σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ στο Δήμο Ηρακλείου φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ενός μέσου αυθαιρέτου του Νομού Ηρακλείου, με κοινά χαρακτηριστικά στο σύνολο της χώρας, ο μέσος όρος του κόστους τακτοποίησης ανά κτίσμα ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

Έτσι, με δεδομένο ότι “η μεγάλη πλειονότητα ιδιοκτητών αυθαιρέτων βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των προστίμων, αφού αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη δυσβάστακτες οικονομικές τους υποχρεώσεις” οι βουλευτές ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς το “πάγωμα” των προστίμων.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με την αξιολόγηση να παραμένει μετέωρη και το δημοσιονομικό κενό για το διάστημα 2016-2018 να τοποθετείται στα 5,5 δισ. ευρώ, το αίτημα των βουλευτών εκτιμάται ότι δεν θα γίνει δεκτό.

Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά των βουλευτών στις ήδη δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει στα σκαριά την επιβολή νέων φόρων της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ.

Άξια προσοχής είναι ακόμη μία αναφορά στο κείμενο των 13 βουλευτών. “Οι συνεχείς παρατάσεις εφαρμογής των νόμων που δίνονταν μέχρι σήμερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ουσιαστικά συνέβαλαν στην διαιώνιση του ζητήματος, κρύβοντας το πρόβλημα “κάτω από το χαλί” και αποφεύγοντας ταυτόχρονα να “σκάσει” το πρόβλημα στα χέρια τους” αναφέρουν, αγνοώντας (μάλλον) ότι η τελευταία παράταση της ρύθμισης χορηγήθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο…

Ποιοι υπογράφουν την ερώτηση-αίτημα για πάγωμα των προστίμων; Οι Ηγουμενίδης Νικόλαος, Ακριώτης Γεώργιος, Αυλωνίτου Ελένη, Βαρδάκης Σωκράτης, Δημαράς Γεώργιος, Ζεϊμττέκ Χουσεΐν, Θελερίτη Μαρία, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μουσταφά Μουσταφά, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπγιάλας Χρήστος και Παυλίδης Κωνσταντίνος.

Η νέα ρύθμιση

Η νέα διάταξη για τα αυθαίρετα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και θα προβλέπει την αναλογικότητα των προστίμων, σύμφωνα με πληροφορίες. Για περιορισμένου, δηλαδή, μεγέθους κτηριοδομικές παραβάσεις το πρόστιμο θα είναι μικρότερο συγκριτικά με αυτό για αυθαιρεσίες μεγάλης κλίμακας, ενώ τα χρήματα θα κατευθύνονται στην περιβαλλοντική αποκατάσταση περιοχών. Σήμερα υπολογίζεται ότι στο νόμο 4178/2013 έχει ενταχθεί μόλις το 6% του συνόλου των αυθαίρετων ιδιοκτησιών.

 

Πηγή:capital.gr/Του Δημήτρη Δελεβέγκου

RELATED ARTICLES