Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήUncategorized"Ψήνεται" νέα ρύθμιση περαίωσης

“Ψήνεται” νέα ρύθμιση περαίωσης

21blokaki1Η πενία στα κρατικά ταμεία, τέχνας κατεργάζεται. Και η τέχνη αυτή είναι γνωστή και δοκιμασμένη τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια ξανά και ξανά και ξανά. Είναι μια ακόμη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προκειμένου να μπει ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο και να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς μέσα στις επόμενες πολύ κρίσιμες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στο πακέτο των εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρων που προτείνει στους δανειστές η κυβέρνησης περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και μια ακόμη ρύθμιση περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ρύθμιση περαίωσης κατά κύριο λόγω των μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν συσσωρεύσει σημαντικό αριθμό ανέλεγκτων χρήσεων.

Στις επιχειρήσεις πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής ενός κατ΄ αποκοπήν φόρου προκειμένου να αποφύγουν τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου και να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητές τους με την εφορία κάνοντας μια καινούρια αρχή. Η ρύθμιση αυτή θα έχει τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων, δηλαδή ο κατ΄ αποκοπήν φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις θα αποτελεί μια συνάρτηση των ακαθάριστων εσόδων τους, του ποσοστού επί των ακαθάριστων εσόδων που έχουν εκπέσει ως δαπάνες και των φορολογικών παραβάσεων που τους έχουν καταλογισθεί.

Πολύ μεγάλο είναι και το νούμερο των εσόδων που προσδοκά η κυβέρνηση από τη ρύθμιση περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων. Το ποσό αυτό ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ καθώς θεωρείται ότι θα έχει πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία η ρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι ρύθμιση περαίωσης ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων έγινε για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2010 στην προσπάθεια που έκανε η τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου να γεμίσει τα άδεια ταμεία και αποφύγει τη λήψη πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων. Δεν τα απέφυγε, ωστόσο, και τον Σεπτέμβριο του 2011 επιβλήθηκε το χαράτσι στα ακίνητα για να κλείσει η τρύπα στον προϋπολογισμό και η τότε αξιολόγηση από την τρόικα των δανειστών.

Έκτακτη εισφορά-λίστες φοροδιαφυγής

Εκτός από την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων, στα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα που εξετάζει για φέτος το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνονται και άλλες δυο παρεμβάσεις:

-η θέσπιση έκτακτης εισφοράς που θα φέρει τον κωδικό «φόρος πλούτου» το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι δηλώνουν από ένα όριο εισοδήματος και πάνω και κατέχουν και υψηλής αντικειμενικής αξίας ακίνητα.

-η έκτακτη ρύθμιση δήλωσης μαύρου χρήματος και πληρωμής κατ’ αποκοπήν φόρου για όσους βρίσκονται στις λίστες της φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, εμβάσματα, Λιχτενστάιν κα).

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πηγή:capital.gr

RELATED ARTICLES