Σε μπλόκο στην ολοκλήρωση των μελετών και της κτηματογράφησης της χώρας που αποτελεί επιταγή –μεταξύ άλλων- των δανειστών μεταφράζεται η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποθεματικά συνολικού ύψους περίπου 260 εκ. ευρώ που έχει στο ταμείο της η ΕΚΧΑ.
Πρόκειται για πόρους που προέρχονται από τα τέλη που έχουν καταβάλει οι πολίτες για την σύνταξη του εθνικού κτηματολογίου από το 2008 έως σήμερα και τα οποία μαζί με τους άλλους φορείς της κυβέρνησης θα καλύψουν τις ανάγκες του εσωτερικού δανεισμού.
«Η κυβέρνηση καθυστερεί με τις ενέργειές της συμβάσεις σε εξέλιξη που έχουν προκηρυχθεί από το 2011 και συμβάσεις προς ανάθεση από τον διαγωνισμό του 2013 για την Κτηματογράφηση στο υπόλοιπο της χώρας» σημειώνει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, επικεφαλής του τομέα Υποδομών αλλά και Χωροταξίας και Πολεοδομίας της ΝΔ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλάζιου βουλευτή, η ΕΚΧΑ έχει σε εξέλιξη καθώς έχουν προκηρυχθεί οι παρακάτω διαγωνισμοί:
-«Ανάθεση συμβάσεων μελετών για τη β΄φάση κτηματογράφησης για την δημιουργία κτηματολογίου και υποστηρικτικών υπηρεσιών του 2008 συνολικού προϋπολογισμού συμβάσεων 212.094.637,91 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
-«Ανάθεση συμβάσεων μελέτης κτηματογράφησης Ο.Τ.Α. νομών Αττικής και Βοιωτίας για την δημιουργία κτηματολογίου και υποστηρικτικών υπηρεσιών του 2009 συνολικού προϋπολογισμού συμβάσεων 5.549.723,15 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
-« Ανάθεση συμβάσεων μελετών 268 περιοχών σε 21 περιφερειακές ενότητες του 2011 συνολικού προϋπολογισμού συμβάσεων 111.350.499,92 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
-«Ανάθεση συμβάσεων μελετών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου σε 10 περιφερειακές ενότητες του 2011 συνολικού προϋπολογισμού συμβάσεων 185.763.623,26 (χωρίς Φ.Π.Α.)
Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη για τους διαγωνισμούς αυτούς δεν έχουν ανατεθεί όλες οι συμβάσεις. Περίπου μισές από αυτές που έχουν ανατεθεί θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2017, δεν αποτελούν συγχρηματοδοτούμενα έργα και η τυχόν συγχρηματοδότηση τους δεν μπορεί να αφορά στο συνολικό προϋπολογισμό τους, καθώς δεν είναι όλα τα ποσά επιλέξιμες δαπάνες.
Το κτηματολόγιο είναι εντελώς στον αέρα και για ένα πρόσθετο λόγο. Οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς δεν έχουν αποδώσει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία παρά το γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι καταβάλλονται προσπάθειες για τη συγχρηματοδότηση από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και από το νέο ΣΕΣ. «Στα τέλη του 2014 υπήρξε από κοινού συμφωνία των αρμοδίων υπουργείων για αξιοποίηση των αδιάθετων του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδότηση κατά ποσό περίπου 45 εκατ., η οποία όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί» σημειώνει ο τομεάρχης της ΝΔ. Συγχρόνως το ΔΣ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και πλέον αναμένεται από μέρα σε μέρα ο διορισμός καινούριου. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητεί και πρόσφατους ισχυρισμούς του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΠΕΝ.
«Η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού κ. Τσιρώνη για χρηματοδότηση υπό αίρεση, δηλαδή να εκτελούνται οι επιλέξιμες δαπάνες των έργων και μετά να πληρώνονται, δεν ευσταθεί σε κανένα σημείο γιατί α) η κάθε συγχρηματοδότηση βασίζεται σε αυστηρό προγραμματισμό δαπανών και χρονοδιαγράμματος και β) η εταιρία δεν διαθέτει τους αντίστοιχους πόρους για την ετεροχρονισμένη χρηματοδότηση των έργων.
Ταυτόχρονα ενισχύονται τα σενάρια για σύνδεση του Κτηματολογίου με το περιουσιολόγιο (Ε9), το οποίο παρά τις διάφορες απόψεις που κυκλοφορούν είναι θετικό, αναφέρει ο κ. Αυγενάκης γιατί θα είναι πιο εύκολη η συλλογή των τελών κτηματογράφησης. «Επίσης, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων, γιατί το Ε9 διαθέτει λιγότερα στοιχεία σε σχέση με τα στοιχεία που καταγράφονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο».
Της Μαριάννας Τζάννε
Πηγή:newmoney.gr