Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια"Τι θα γίνει με τις 25.000 αιτήσεις του Εξοικονομώ;"

“Τι θα γίνει με τις 25.000 αιτήσεις του Εξοικονομώ;”

εξοικονομησηΕπίκαιρη ερώτηση κατέθεσε χθες ο στη Βουλή ο Δημήτρης Χ. Kωνσταντόπουλος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’οίκον”:

“Κύριε Υπουργέ,

Η προστασία του περιβάλλοντος επιτάσσει την απεξάρτηση από την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων, τη στροφή σε πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην Ελλάδα, ο τοµέας των κτηρίων αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή, η ενεργειακή αποδοτικότητά τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Με κατάλληλες παρεμβάσεις, μπορεί να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, με αποτέλεσμα αφενός τη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και αφετέρου την εξοικονόμηση χρημάτων των πολιτών.

Άλλωστε, η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτηριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί κεντρικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχει εκφρασθεί στις Οδηγίες 2010/31/ΕΕ  & 2012/27/ΕΕ.

Το Πρόγραμμα ‘’Εξοικονόμηση κατ’οίκον’’ στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από την ελληνική κοινωνία. Έδωσε κίνητρο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και πνοή στη συρρικνωμένη, εν μέσω της κρίσης, οικοδομική δραστηριότητα. Διατηρήθηκαν θέσεις εργασίας και δόθηκε η αναγκαία ρευστότητα στην αγορά.

Ωστόσο, υφίστανται σήμερα 25.000-30.000 αιτήσεις πολιτών για το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’οίκον” οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Οι αιτούντες αυτοί, έχουν ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία με την ΕΤΕΑΝ, έχουν εκδώσει με ιδία έξοδα τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (με κόστος 250 – 300 ευρώ έκαστο κατά μέσο όρο) και αναμένουν 12 και πλέον μήνες την υπαγωγή τους στο Πρόγραμμα.

Παράλληλα, η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020 έχει ήδη ξεκινήσει με τομείς προτεραιότητας την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, καμία νέα δράση δεν έχει ανακοινωθεί για το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’οίκον”.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Προτίθεσθε να δρομολογήσετε την έναρξη του προγράμματος ‘’Εξοικονομώ κατ’οίκον’’ στα πλαίσια του ΣΕΣ 2014-2020; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για την προκήρυξή του και πόσα νοικοκυριά προβλέπεται να αξιοποιήσουν τον προϋπολογισμό που θα διατεθεί;

2.      Πώς θα χειριστείτε τις 25.000-30.000 αιτήσεις για υπαγωγή στο Πρόγραμμα ‘’Εξοικονομώ κατ’οίκον’’ στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα;”

 

Πηγή: energypress.gr

RELATED ARTICLES