Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαREN21: Ανεβάζει διεθνώς ταχύτητες η πράσινη ενέργεια - Πού υστερεί.

REN21: Ανεβάζει διεθνώς ταχύτητες η πράσινη ενέργεια – Πού υστερεί.

Eννέα χώρες του πλανήτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα παράγουν περισσότερο από το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διεθνούς δικτύου Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πολιτικών για τον 21ο αιώνα, REN21 με έδρα το Παρίσι και επικεφαλής τον κ. Αρθούρο Ζερβό.

Οι υπόλοιπες χώρες είναι οι Δανία, Ουρουγουάη, Ιρλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, και η Ονδούρα. Ωστόσο υστέρηση παρατηρείται παγκοσμίως στις πολιτικές για την διάχυση των ΑΠΕ στους τομείς της ψύξης, θέρμανσης και των μεταφορών.

Σύμφωνα με την έκθεση GSR, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν περισσότερο από το 26% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο μόνο το 10% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και την ψύξη και λίγο περισσότερο από το 3% για τις μεταφορές. Αυτή η ανισορροπία μεταξύ των τομέων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανεπαρκή ή ασταθή πολιτική στήριξη. Μάλιστα ο αριθμός των χωρών με πολιτική ανανεώσιμων πηγών στη θέρμανση μειώθηκε.

Παρά την ανεπαρκή υποστήριξη, υλοποιούνται πρωτοβουλίες στους τομείς των μεταφορών, της θέρμανσης και της ψύξης. Τα αειφόρα βιοκαύσιμα, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι πολιτικές οικονομίας καυσίμου μειώνουν τη συνολική εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα στον τομέα των μεταφορών.

100 γιγαβάτ μόνο από φωτοβολταϊκά

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά εγκαταστάθηκε περισσότερη ηλεκτρική ισχύς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με το άθροισμα της εγκατεστημένης ισχύος από ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια.

Μόνο από την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια το 2018 προστέθηκαν 100 gigawatts (GW), αρκετά για να καλύψουν περισσότερο από το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία.

Ωστόσο, η έλλειψη φιλόδοξων και βιώσιμων πολιτικών για την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους τομείς της θέρμανσης, της ψύξης και των μεταφορών έχει ως αποτέλεσμα χώρες να μην μεγιστοποιούν τα οφέλη της μετάβασης – όπως καθαρότερο αέρα και ενεργειακή ασφάλεια- για τους πολίτες τους.

“Με τις χώρες να πρέπει να επανέλθουν με πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους το 2020, αυτή η έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την αύξηση της δράσης και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με την επέκταση των πλεονεκτημάτων της ενεργειακής μετάβασης σε ολόκληρη την οικονομία”, αναφέρει ο κ. Ζερβός καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Σημαντική πρόοδος θα μπορούσε να σημειωθεί αν οι χώρες έκοβαν τις επιδοτήσεις σε ορυκτά καύσιμα τα οποία στηρίζουν την παραγωγή βρώμικης ενέργειας, υποστηρίζουν από την REN21. Φιλόδοξα πολιτικά και ρυθμιστικά πλαίσια είναι κρίσιμα για τη δημιουργία ευνοϊκών και ανταγωνιστικών συνθηκών, επιτρέποντας την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτοπίζοντας έτσι πιο δαπανηρά καύσιμα που εκπέμπουν άνθρακα. Σαράντα χώρες έχουν αναλάβει κάποιου τύπου μεταρρυθμίσεις στον τομέα επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων από το 2015, αλλά το 2017 αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν σε 112 χώρες, με 73 από αυτές να παρέχουν επιδοτήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία. Οι εκτιμώμενες παγκόσμιες επιδοτήσεις σε ορυκτά καύσιμα ήταν 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, αύξηση 11% από το 2016.

Μέχρι το τέλος του 2018, μόνο 44 εθνικές κυβερνήσεις, 21 πολιτείες-περιφέρειες και 7 πόλεις είχαν εφαρμόσει πολιτικές τιμολόγησης άνθρακα, καλύπτοντας μόνο το 13% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Σύμφωνα με την έκθεση, ηλιακή και αιολική ενέργεια αποτελούν σήμερα βασική επιλογή στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 90 χώρες έχουν εγκαταστήσει περισσότερα από 1 GW ανανεώσιμης ισχύος και 30 χώρες έχουν εγκαταστήσει περισσότερα από 10 GW.

Η παγκόσμια αύξηση ανανεώσιμης ενέργειας δεν εξαρτάται πλέον μόνο από μερικές χώρες. Το 2018, η παγκόσμια ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέχισε να σταθεροποιείται συνολικά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελαφρώς αυξημένη ενώ οι ετήσιες εγκαταστάσεις και επενδύσεις στη Κίνας μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η διείσδυση στις πόλεις

Οι πόλεις γίνονται ολοένα και περισσότερο ισχυροί οδηγοί στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υιοθετώντας ορισμένους από τους πιο φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι δεσμεύσεις και οι δράσεις υπερέβησαν τις εθνικές και περιφερειακές πρωτοβουλίες.

Περισσότερες από 100 πόλεις (από το Ναϊρόμπι-Κένυα και το Νταρ ες Σαλλάμ-Τανζανία έως το Όκλαντ-Νέα Ζηλανδία, την Στοκχόλμη/Σουηδία και το Σιάτλ-ΗΠΑ) χρησιμοποιούν τουλάχιστον 70% ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ τουλάχιστον 50 πόλεις έχουν θέσει σε εφαρμογή στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που καλύπτουν ηλεκτρισμό, θέρμανση/ψύξη και μεταφορές.

Η έκθεση GSR, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2005, παρέχει μια συνολική εικόνα του τι συμβαίνει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η φετινή έκθεση επικεντρώνεται στις εξελίξεις και τις τάσεις του 2018 στις αγορές, επενδύσεις και πολιτικές παγκοσμίως. Τώρα στο 15ο έτος, η ετήσια έκθεση έχει καταστεί πρότυπο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βασίζεται σε δεδομένα και πληροφορίες που παρέχονται από το δίκτυο REN21 με περισσότερους από 900 συνεργάτες παγκοσμίως. Συλλογικά, οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση συζητήσεων για την ώθηση της σκέψης και της δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

newmoney.gr

RELATED ARTICLES