Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣε 5 χρόνια το Ελληνικό μετατρέπεται σε "Αθηναϊκή Ριβιέρα"

Σε 5 χρόνια το Ελληνικό μετατρέπεται σε “Αθηναϊκή Ριβιέρα”

elliniko
Η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development αποτελεί συμφωνία, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, που συγκεκριμενοποιεί βασικές σχεδιαστικές προδιαγραφές και οικονομικές παραμέτρους του Έργου.

Η υπογραφή του MoU σηματοδοτεί την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού αδειοδότησης καζίνο εντός του ακινήτου που περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά καθώς και της μετεγκατάστασης των κρατικών φορέων και άλλων χρηστών από την προς αξιοποίηση έκταση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η διαδικασίες αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί το φθινόπωρο προκειμενου να υπογραφεί η σύμβαση και να οδηγηθεί προς κύρωση στην βουλή

Το Masterplan που σχεδίασε το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο FOSTER+PARTNERS περιλαμβάνει αναβάθμιση της παραλίας, οικιστικές αναπτύξεις, υπερ-τοπικό και τοπικό εμπόριο, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής κοινού, αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων χώρων άθλησης, νέο γήπεδο γκολφ, χώρους ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ερευνητικά κέντρα, κλπ.

Ανάμεσα στις βασικές αλλαγές του ΜοU η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα που φέρνει το 51% του συνολικού ονομαστικού Τιμήματος Αγοράς Μετοχών να καταβάλλεται  έως το 2018 αντί του 2022 και το 80% των επενδύσεων να πραγματοποιείται  στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση. Επιπλέον προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη πενταετία
Στο πλαίσιο του έργου, το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει τη δημιουργία, χρηματοδότηση και συντήρηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύπτουν έκταση 2.600 στρ., ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης.Κάθε αυτοτελές τμημα του πάρκου που ολοκληρώνεται θα παραδίδεται για κοινή χρήση.

Tο επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και κατασκευή

  • όλων των συγκοινωνιακών υποδομών,
  • των εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας,
  • των αναγκαίων λιμενικών έργων,
  • τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χιλιομέτρων, δημιουργώντας την αναγκαία συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα και νέα μέσα σταθερής τροχιάς,
  • την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος,
  • την αποκατάσταση και λειτουργία των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου,
  • την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, καθώς και τη δημιουργία 1 χιλιομέτρου παραλίας ελεύθερης προς χρήση στο κοινό.

Τέλος ο επενδυτής αναλαμβάνει τη συμμετοχή του με ποσοστό έως και 50%, στη μελέτη και κατασκευή κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης / προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του Ακινήτου.

Τα έσοδα του δημοσίου

Η αξιοποίηση αναμένεται να έχει μια εμπροσθοβαρή θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας και στην αναζωπύρωση του κατασκευαστικού τομέα, που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση. Σε πλήρη ανάπτυξη το Έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων.
Η συμβολή του Έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το Ασφαλιστικό Σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ σωρευτικά. Οι επιπτώσεις του Έργου στην τουριστική ανάπτυξη θα είναι μεγάλες λόγω της εκτιμώμενης προσέλκυσης περίπου 1.000.000 πρόσθετων τουριστών ετησίως.
Χαιρετίζοντας τη συμφωνία ο πρόεδρος Τάσος Γιαννίτσης και ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development δήλωσαν τα εξής:
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση των επενδύσεων, της απασχόλησης, της αξιοποίησης νέων ευκαιριών και της προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων στη χώρα μας. Το Έργο θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες, θα δημιουργήσει νέα τεχνογνωσία και μια ευρύτατη περιοχή θα αποκτήσει τεράστια χρηστική αξία για εκατομμύρια Έλληνες και ξένους πολίτες. Κυρίως όμως, η επένδυση αυτή λόγω μεγέθους και ποιοτικών χαρακτηριστικών θα προσθέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό άξονα στην οικονομία της χώρας και ιδίως του Λεκανοπεδίου Αττικής, που θα γίνει σημείο αναφοράς για πολλές δεκαετίες».
RELATED ARTICLES