Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣε διεθνή διαγωνισμό για το πρώτο κινητό τηλέφωνο – drone το Πολυτεχνείο...

Σε διεθνή διαγωνισμό για το πρώτο κινητό τηλέφωνο – drone το Πολυτεχνείο Κρήτης

tuc

Στην τελική δεκάδα διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι προκρίθηκε -ανάμεσα σε περισσότερες από 1000 ομάδες από 160 χώρες- ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης που κατασκεύασε το πρώτο κινητό τηλέφωνο drone. Πρόκειται για τον διαγωνισμό Drones for Good και την Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων –SenseLab του Εργαστηρίου Γεωδαισίας & Πληροφορικής των Γεωεπιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που επιλέχθηκε στην τελική δεκάδα.

Οπως έγινε γνωστό από το Πολυτεχνείο Κρήτης, η ομάδα SenseLab θα παρουσιάσει το SaveME, το πρώτο κινητό τηλέφωνο – drone, ένα χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι (4-6/2/2016) και είναι ο μεγαλύτερος του είδους του παγκοσμίως.

«Το project SaveMe αφορά στην κατασκευή μιας σειράς μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones), τα οποία θα μπορούν να φέρουν smart phones, κινητά τηλέφωνα που έχουμε οι περισσότεροι στη διάθεσή μας. Με τη σύνδεση αυτή το smart phone θα μπορεί να συνεργαστεί μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής που αναπτύσσεται, με το μηχανολογικό μέρος του drone, με αποτέλεσμα οι ιδιότητες που έχει το κινητό τηλέφωνο να ισχύουν κατά την πλοήγησή του στον αέρα. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χαθεί, τραυματιστεί ή εγκλωβιστεί και δεν μπορεί να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο σημείο που βρίσκεται -σε ένα φαράγγι, ένα δάσος, κλπ- θα μπορεί άμεσα και εύκολα να συνδέει το κινητό του με το φορητό phone-drone, προκειμένου αυτό να πλοηγηθεί αυτόνομα, να αναζητήσει σήμα και να ειδοποιήσει την οποιαδήποτε υπηρεσία χρειαστεί (αστυνομία, πυροσβεστική, κλπ) για να έρθει προς άμεση βοήθεια στις συντεταγμένες του χρήστη».

Πηγή: haniotika-nea.gr

RELATED ARTICLES