Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΣε "μεσαίες" και "μεγάλες" εταιρίες στοχεύει το ΥΠΕΚΑ για τα πετρέλαια σε...

Σε “μεσαίες” και “μεγάλες” εταιρίες στοχεύει το ΥΠΕΚΑ για τα πετρέλαια σε Ιόνιο – Ν.Κρήτη

oilΜεσαίου και μεγάλου μεγέθους εταιρίες θα πρέπει να προσελκυσθούν προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικές οι έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, σύμφωνα υψηλά ιστάμενες πηγές του ΥΠΕΚΑ.

Όπως εξηγούν οι πηγές του υπουργείου, στα περισσότερα από τα 20 θαλάσσια μπλοκ που θα διατεθούν για έρευνα στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα, όπως μεγάλη συγκριτικά με προηγούμενους γύρους, είναι και η έκταση που καταλαμβάνουν. Ως εκ τούτου θα απαιτηθεί τεχνική εμπειρία και κεφαλαιακή επάρκεια για την πραγματοποίηση ερευνών, την οποία κατά τεκμήριο διαθέτουν οι μεσαίες και μεγάλες εταιρείες.

Πάντως αυτό που τονίζεται αρμοδίως, είναι ότι με βάση και την πρόσφατη εμπειρία άλλων κρατών που πραγματοποίησαν γύρους παραχωρήσεων, όπως η Κύπρος, η επιτυχία ή όχι στην προσέλκυση εταιρειών δεν κρίνεται από την αρχική διαδικασία, αλλά από αυτές που θα ακολουθήσουν.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην περίπτωση της Κύπρου ο πρώτος γύρος, είχε ως αποτέλεσμα την παραχώρηση και την υπογραφή σύμβασης μόνο για ένα μπλοκ, το 12. Ωστόσο το γεγονός ότι η πρώτη γεώτρηση ήταν επιτυχής, είχε ως αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο να παρουσιαστούν πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες εταιρείες και εν τέλει να υπογραφούν συμβάσεις με super major εταιρείες όπως η γαλλική Total, η ιταλική ΕΝΙ και η κορεατική Kogas.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον βαθμολογία οι προτάσεις που θα προβλέπουν την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα από την υπογραφή των συμβάσεων.

Το παραπάνω ισχύει στην περίπτωση της Κύπρου με την Τotal, η οποία προγραμματίζει να ξεκινήσει γεώτρηση στο ένα από τα μπλοκ που της έχουν παραχωρηθεί, το δεύτερο εξάμηνο του 2015 δηλαδή, σε λιγότερο από 2,5 χρόνια από την ενεργοποίηση της σύμβασης και ενώ σε παρόμοιες περιπτώσεις οι γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στο τέλος της ερευνητικής περιόδου, δηλαδή 4-5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Σε κάθε περίπτωση το επιτελείο του ΥΠΕΚΑ έκρινε απόλυτα ενθαρρυντικό ότι από τις περίπου 40 εταιρείες που παρακολούθησαν την παρουσίαση του Λονδίνου, οι έξι από αυτές θεωρούνται ως super majors (BP, Αnadarco, Νoble, Εxxonmobil, Εnel,Shell) ενώ τουλάχιστον 10 εταιρείες είχαν απευθείας επαφές με τα στελέχη του υπουργείου και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων – ΕΔΕΥ (καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη) και τους εκπρόσωπους της νορβηγικής PGS και τους γαλλικού εξειδικευμένου ινστιτούτου ΒEICIP.

Πηγή:energypress.gr

RELATED ARTICLES