Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαSentinel: Δορυφόροι ελέγχουν την «υγεία» του πλανήτη μας

Sentinel: Δορυφόροι ελέγχουν την «υγεία» του πλανήτη μας

sattel

Ένας μεγάλος αριθμός δορυφόρων θα ελέγχουν καθημερινά από το διάστημα, την κατάσταση, την «υγεία» του πλανήτη μας.

Αυτή είναι η αποστολή των δορυφόρων Sentinel, που αποτελούν μέρος του προγράμματος Copernicus. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ετοιμάζεται αυτή την περίοδο να εκτοξεύσει τον τρίτο δορυφόρο, από τους έξι που είναι προγραμματισμένοι να βρεθούν στο διάστημα. Η εκτόξευση θα γίνει στις 16 Φεβρουάριου από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ της Ρωσίας.

Η αποστολή αφορά δύο πανομοιότυπους δορυφόρους που θα περιστρέφονται σε σχηματισμό. Ο δεύτερος δορυφόρος θα εκτοξευτεί το 2017. Όλοι οι δορυφόροι έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από μια κοινοπραξία 100 εταιριών. Η Σουζάν Μέκλενμπουργκ, είναι η υπεύθυνη της αποστολής Sentinel-3:

«Ο sentinel-3 είναι ιδιαίτερος για διαφορετικούς λόγους. Πρώτα από όλα έχουμε ένα πολύτιμο ωφέλιμο φορτίο: Έχουμε τρία διαφορετικά όργανα, μια τεράστια ποικιλία διαθέσιμων δεδομένων, που αφορούν εντελώς διαφορετικές εφαρμογές, λειτουργικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, για σκοπούς υποστήριξης του προγράμματος Copernicus, αλλά και για επιστημονικές εφαρμογές. Άρα θα καλύψουμε εντελώς διαφορετικούς στόχους και ανάγκες».

Ο Sentinel-3 θα μπορεί να μετρά τη θερμοκρασία, το χρώμα και το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας, αλλά και την πυκνότητα του θαλάσσιου πάγου. Όσον αφορά στην ξηρά, θα προσφέρει μια συνολική εικόνα του τρόπου που χρησιμοποιείται η γη, αλλά και την κατάσταση που βρίσκονται λίμνες και ποτάμια.

«Θα είναι για παράδειγμα δυνατόν να καθορίσουμε τους οργανισμούς που υπάρχουν στους ωκεανούς, την παρουσία φυκιών, χλωροφύλλης, αλλά και της μόλυνσης. Και θα μάθουμε πώς όλα αυτά κινούνται σε όλο τον κόσμο» επισήμανε ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος, υπεύθυνος του φορτίου του Sentinel-3.

Όλα αυτά τα δεδομένα θα μπουν αρχικά στο Σύστημα Παρακολούθησης του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του προγράμματος Copernicus. Όλες οι υπηρεσίες του προγράμματος θα επωφεληθούν από τα νέα στοιχεία για να βγάλουν συμπεράσματα για το περιβάλλον του πλανήτη μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τον τρόπο που πρέπει να διαχειριστούμε την κλιματική αλλαγή.

 

Πηγή: gr.euronews.com

RELATED ARTICLES