Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΣήμερα Κρίνεται η Τροποποίηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων

Σήμερα Κρίνεται η Τροποποίηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων

atmrypΜε τις ενστάσεις της Eurelectric, κρίνεται σήμερα στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας της Κομισιόν, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, η πρόταση της Κομισιόν για τη θέσπιση και λειτουργία αποθεματικού για τη σταθερότητα της αγοράς ( MarketStability Reserve, MSR), όσον αφορά στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου ( ETS). Πρόκειται, επί της ουσίας, για την τροποποίηση του σημερινού ETS, με την υιοθέτηση του MSR.

Με βάση τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ενέργειας, προτείνεται να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς, το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ιδιαίτερα των ενεργοβόρων κλάδων της. Με την πρόταση για το MSR ολοκληρώνεται το πακέτο ρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν μέσα στο 2014 και έχουν να κάνουν με το πλαίσιο πολιτικής της Κομισιόν για το κλίμα και την ενέργεια ενόψει του 2030, το σχέδιο δράσης που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια βιώσιμη χαλυβουργία στην Ευρώπη, καθώς και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της διαρροής διοξειδίου του άνθρακα.

Ο εισηγητής της γνωμοδότησης από την πλευρά της Επιτροπής Antonio Tajani ζητεί τη θέσπιση συγκεκριμένων διασφαλίσεων για να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στη βιομηχανία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται, η κατανομή 100% δωρεάν δικαιωμάτων, με βάση τεχνικά και οικονομικά εφικτούς δείκτες αναφοράς ως το 2030, καθώς και η διατήρηση ορισμένων δικαιωμάτων εκπομπών στο αποθεματικό, για να αντισταθμιστεί η μετακύληση του κόστους του CO2 στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα κράτη-μέλη. Όπως επισημαίνεται, οι πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια θα πρέπει να συνοδεύονται από μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική, ώστε να αποφευχθεί η διαρροή διοξειδίου του άνθρακα. Το φαινόμενο αυτό, υπογραμμίζεται, δεν θα πρέπει να εξετάζεται ως βραχυπρόθεσμη υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας, καθώς έχει μακροπρόθεσμες επιδράσεις, που οδηγούν σε αλλαγή επενδυτικών συμπεριφορών και φυγή των επενδύσεων σε άλλες χώρες.

Η Eurelectric σε συνεργασία με την Eurogas, σε κοινή εκδήλωση που πραγματοποίησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχθές, ενόψει της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, υπογράμμισαν την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα ισχυρό και ταχύτερο MSR, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ETS. Σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ενέργειας οι δύο κορυφαίοι επαγγελματικοί φορείς της ηλεκτρικής βιομηχανίας και του φυσικού αερίου, επισήμαναν ότι είναι απίθανο η τωρινή πρόταση να έχει σημαντική επίπτωση στο πλεόνασμα δικαιωμάτων του ETSμέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Με αυτό το σκεπτικό ζητούν η εφαρμογή του MSR να ξεκινήσει από το 2017 και όχι το 2021, όπως προτείνεται, και επιπλέον να προβλεφθεί η τοποθέτηση 900 εκατ. δικαιωμάτων στο αποθεματικό και να μην απελευθερωθεί η αγορά, όπως, επίσης, προτείνεται.

Ο εκπρόσωπος της Ε.ΟΝ Leonhard Birnbaum επισήμανε ότι το σημερινό σύστημαETS δεν παρέχει επαρκή τιμή-σήμα για τους επενδυτές και για το λόγο αυτό υπογράμμισε την υποστήριξη του στο MSR, το οποίο, όπως είπε, είναι οικονομικά αποδοτικότερο.

Εκ μέρους της CEZ ο Pavel Cyrani υποστήριξε ότι το MSR συνιστά ένα πιο ευέλικτο μηχανισμό που προστατεύει την αγορά από εξωτερικά μη αναμενόμενα δικαιώματα και τάχθηκε υπέρ της έναρξης λειτουργίας του από το 2017.

 

energia.gr

RELATED ARTICLES