Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΣκόνη, άπνοια και πυρκαγιά απογειώνουν το φυσικό αέριο εις βάρος ΑΠΕ-λιγνίτη

Σκόνη, άπνοια και πυρκαγιά απογειώνουν το φυσικό αέριο εις βάρος ΑΠΕ-λιγνίτη

esahΗ πρόσφατη πυρκαγιά στις μονάδες 3 και 4 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας -η επαναλειτουργία του οποίου θεωρείται απίθανη καθότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα- σε συνδυασμό με το χαμηλό αιολικό δυναμικό και την περιορισμένη ηλιοφάνεια εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης έχουν εκτοπίσει τους λιγνίτες και τις ΑΠΕ από το ήδη μειωμένο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα προς όφελος του ευέλικτου, αλλά και ακριβότερου φυσικού αερίου.

Συνέπεια των παραπάνω είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος (Ο.Τ.Σ.) να κλείσει στα υψηλά επίπεδα των 67,94 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα κατά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την E-ntelligence.

Η Οριακή Τιμή του Συστήματος είναι η τιμή στην οποία εκκαθαρίζεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είναι η τιμή που εισπράττουν όλοι οι όσοι εγχέουν ενέργεια στο Σύστημα και πληρώνουν όλοι όσοι ζητούν ενέργεια από το Σύστημα. Συγκεκριμένα, η Οριακή Τιμή του Συστήματος διαμορφώνεται από τον συνδυασμό των προσφορών τιμών και ποσοτήτων που υποβάλλουν κάθε μέρα οι διαθέσιμες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και του ωριαίου φορτίου ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώνεται σε καθημερινή βάση από τους καταναλωτές.

Έτσι ο μέσος όρος του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 60,40 €/MWh αποτελώντας τον τέταρτο πιο ακριβό μήνα του έτος μέχρι τώρα (μόνο Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Ιούλιος έχουν κλείσει ψηλότερα).

Όπως ενημερώνει η E-ntelligence, το μερίδιο των λιγνιτικών μονάδων στο μείγμα καυσίμου σε επίπεδο Η.Ε.Π. έπεσε στο 38%, χαμηλότερο ποσοστό για το 2014.  Οι ΑΠΕ σημείωσαν επίσης χαμηλό ρεκόρ 10% με συνέπεια το μερίδιο των Μονάδων Φυσικού Αερίου να ανέβει στο 24%.

Οι εισαγωγές διατηρήθηκαν σταθερές στο 24% με κύριες πηγές την ιταλική, τη βουλγαρική και την ουγγρική άγορά.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η ελληνική Αγορά αποτελεί την ακριβότερη αυτό το διάστημα στην Ευρώπη προσελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον. Από τις ξένες αγορές μόνο η Τουρκία εμφανίζει υψηλότερες τιμές και γι’ αυτό πραγματοποιούνται κάποιες εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Τουρκία παρά την υψηλή Ο.Τ.Σ.

 

Πηγή: www.econews.gr

RELATED ARTICLES