Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΣκουρλέτης: Γίνεται προσπάθεια αναπροσαρμογής των επιτοκίων στα δάνεια των φωτοβολταϊκών

Σκουρλέτης: Γίνεται προσπάθεια αναπροσαρμογής των επιτοκίων στα δάνεια των φωτοβολταϊκών

fb2

Νέο πλαίσιο για τις πληρωμές στα φωτοβολταϊκά προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Β. Κόκκαλη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια για συνεννόηση με τις τράπεζες, ώστε να αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια, όσων δανείστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, τόνισε ότι «υπάρχει θέμα φερεγγυότητας της πολιτείας απέναντι στους επενδυτές, αλλά παράλληλα «υπάρχει ανάγκη να ξαναδούμε συνολικά το πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα. Διότι υπήρξε μία προχειρότητα, μία επιπολαιότητα, οι οποίες παρήγαγαν αντίστοιχα πάρα πολύ μεγάλες στρεβλώσεις».

«Ως προς το γενικότερο πλαίσιο, θέλω σας πληροφορήσω ότι το υπουργείο επεξεργάζεται -και η επεξεργασία αυτή βρίσκεται στην τελική της φάση- ένα νέο πλαίσιο συνολικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό θα ισχύσει από 1/1/2016 και θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους αυτή τη στιγμή βρίσκονται με το παλιό καθεστώς των εγγυημένων τιμών ή να μείνουν σε αυτό ή να μεταπέσουν στο καινούργιο. Νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε αυτό αναλυτικά», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, καταβάλλεται προσπάθεια αναπροσαρμογής των επιτοκίων, ενώ σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε, έγινε συνάντηση στο υπουργείο με την Ένωση Τραπεζών. «Η κατεύθυνσή μας είναι να υπάρξει μία συμφωνία μείωσης των συγκεκριμένων επιτοκίων», τόνισε.

Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι «είναι να δοθούν και νέες δυνατότητες για να υπάρξει η απαιτούμενη διείσδυση των ΑΠΕ, ιδιαίτερα με τη μορφή εκείνων των επενδύσεων όπου θα μπορείς να συμψηφίζεις την κατανάλωση ρεύματος που έχεις μ’ αυτήν που παράγεις. Μιλάμε για τα μικρά φωτοβολταϊκά στέγης. Γίνεται μια προσπάθεια αυτό να επεκταθεί και στον αγροτικό χώρο και μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφορά ένα μόνο ρολόι.

Δηλαδή, τι εννοώ; Η αγροτική γη δεν είναι συγκεντρωμένη πάντοτε, δεν είναι ενιαία. Δηλαδή ένας αγρότης έχει ένα οικόπεδο εδώ και μπορεί να έχει και σε μερικά χιλιόμετρα παραπέρα. Μέχρι τώρα, λοιπόν, δεν μπορούσες να αξιοποιήσεις αυτήν την ενέργεια από φωτοβολταϊκά, που μπορεί να είχες τοποθετήσει, και για όλα τα οικόπεδά σου μέσα απ’ αυτό που λέμε το net metering, μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία συμψηφισμού».

Αυτό είναι μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπεται -και είναι κάτι το οποίο θα είναι αρκετά ευνοϊκό για τους αγρότες- στο νέο πλαίσιο που, όπως σας είπα, θα το ανακοινώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, κατέληξε ο υπουργός.

 

Πηγή:energypress.gr

RELATED ARTICLES