Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΣκουρλέτης: Μετά τον Ιούνιο το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Σκουρλέτης: Μετά τον Ιούνιο το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

εξοικονομηση

 

Μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου, θα έχουν ψηφιστεί τα νομοσχέδια για τον ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το νομοσχέδιο για τον «νέο ΑΔΜΗΕ», προβλέπει την παραμονή του 51% στο Δημόσιο, σημείωσε. Αντίστοιχα, προσέθεσε, «θα ψηφιστεί η διαδικασία των ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος που θα κάνει η ΔΕΗ για να ενισχύσει τους ιδιώτες πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ τόνισε ότι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κατά 20% (σ.σ. που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο να γίνει ως το τέλος του 2017) «δεν είναι κακό», καθώς, όπως ανέφερε, «η ΔΕΗ δεν πρέπει να φοβάται τον ανταγωνισμό».

«Η ψήφιση των ΝΟΜΕ θα συνδυαστεί με την κατάργηση του νόμου για τη “Μικρή ΔΕΗ”. Νομίζω λοιπόν ότι κλείνουν δύο κεφάλαια, τα οποία ήταν αρνητικά και αφορούσαν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τη δημιουργία της “Μικρής ΔΕΗ”», σημείωσε.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ παραμένουν ανέγγιχτα σε σχέση με την αύξηση του ΦΠΑ, επισήμανε.Αναφορικά με τις Σκουριές και την πρόσφατη απόφαση του σχετικά με την επένδυση, υποστήριξε ότι πρόκειται απλώς «για τροποποίηση άδειας που είχε δοθεί» και ότι δεν σχετίζεται με την σχετική απόφαση του ΣτΕ. Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι τον περασμένο Ιανουάριο δεν υπήρξε απόφαση να κλείσουν οι Σκουριές, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν απόφαση της Eldoraldo Gold. Επίσης, σημείωσε ότι τα «μεγάλα προβλήματα» της επένδυσης είναι η μέθοδος μεταλλουργίας, η διαχείριση των υδάτων και τα νέα φράγματα που σχεδιάζεται να γίνουν στην περιοχή.

Μετά το Ιούνιο το νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Σχετικά με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον», είπε ότι «το πρόγραμμα αυτό, πολύ πιο ενισχυμένο, θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε και να το βάλουμε μπρος μετά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους».
Όπως ανέφερε, το προηγούμενο πρόγραμμα, «αν και κατά γενική ομολογία ήταν επιτυχημένο, βεβαίως είχε γίνει και μια ψιλοεξαπάτηση του κόσμου διότι ενώ τα χρήματα είχαν τελειώσει -σημειωτέον το πρόγραμμα χρηματοδοτείτο από το προηγούμενο ΕΣΠΑ- υπήρξαν 40.000 άνθρωποι οι οποίοι έκαναν αιτήσεις, ενώ γνώριζαν οι τότε διοικούντες ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν».
Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα μέχρι σήμερα, είπε «διότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις προϋποθέσεις για να επανεκκινήσει αυτό το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθεί. Ενώ δηλαδή υπάρχουν τα λεφτά, έπρεπε να είχε γίνει μια αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ, δηλαδή ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Αυτό δεν είχε γίνει και είναι αιρεσιμότητα για να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ. Αυτό μας έχει καθυστερήσει, ωστόσο ολοκληρώνεται».

energia.gr

RELATED ARTICLES