Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηSOS για τα νεοκλασικά της Σύρου

SOS για τα νεοκλασικά της Σύρου

Μία ακόμα πρωτοβουλία, αυτή τη φορά από πολίτες, ξεκινά στη Σύρο για το θέμα των διατηρητέων κτιρίων. Στόχος είναι να κινήσει το ενδιαφέρον των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και –κυρίως– Πολιτισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές καθυστερήσεις και στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Και οι οποίες ουσιαστικά αποτρέπουν κάθε ενδιαφερόμενο από το να επισκευάσει ένα διατηρητέο, με αποτέλεσμα δεκάδες κτίρια να βρίσκονται υπό κατάρρευση ή σε άθλια κατάσταση.

Η νέα πρωτοβουλία ξεκίνησε με μια σελίδα στο facebook με τίτλο «Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS», η οποία μέσα σε δύο βδομάδες απέκτησε 1.300 μέλη. Στηρίζεται δε από όλους τους επαγγελματικούς και εμπορικούς συλλόγους του νησιού, που βλέπουν το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων νεοκλασικών μόνο να γιγαντώνεται με το πέρασμα του χρόνου. «Πλέον χρειαζόμαστε κράνος για να περπατήσουμε μέσα στην πόλη μας», λέει ο Χάρης Βεκρής, ιθύνων νους της πρωτοβουλίας. «Καθημερινά πέφτουν σοβάδες από εγκαταλελειμμένα κτίρια, ακόμα και ολόκληροι τοίχοι. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, η κοινωνία της Σύρου που πονά την αρχιτεκτονική κληρονομιά της απαιτεί να γίνει κάτι».

Κύριο πρόβλημα, όπως επισημαίνουν εδώ και χρόνια οι μηχανικοί του νησιού, είναι η αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού για κάθε άδεια μέσα στα όρια του ιστορικού οικισμού. «Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για μια άδεια είναι εξωφρενικό», λέει ο Μηνάς Μπουγιούρης, πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών-Μηχανικών Κυκλάδων. «Ζούμε μια δυσλειτουργική κατάσταση που αποθαρρύνει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και ενδεχόμενους επενδυτές από το αποκαταστήσουν ένα ακίνητο. Πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι αρνούνται να αναλάβουν τέτοιες υποθέσεις! Το αποτέλεσμα; Τα κτίρια καταρρέουν, η αξία τους μειώνεται συνεχώς, ένας κύκλος παρακμής. Ολο αυτό οφείλεται στο υπουργείο Πολιτισμού που αδυνατεί εδώ και χρόνια να ανταποκριθεί. Και δυστυχώς πρέπει να εγκρίνει κάθε άδεια: από αναπαλαιώσεις και επισκευές, έως νέα κτίρια και από νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων έως… την τοποθέτηση μιας ταμπέλας. Το σύστημα αυτό έχει δοκιμαστεί τα τελευταία 15 χρόνια και έχει αποτύχει παταγωδώς. Η ιδανική λύση είναι η απεμπλοκή του υπουργείου Πολιτισμού από τις αδειοδοτήσεις».

«Κατά μέσον όρο χρειάζεται από δύο έως τέσσερα χρόνια για να εκδοθεί μια άδεια. Είχα ένα τέτοιο ακίνητο στην περιοχή Βαπόρια και μέχρι να εκδοθεί η άδεια, πέθανε η ιδιοκτήτρια και η αποκατάσταση δεν έγινε ποτέ», λέει ο Γιώργος Ευριπιώτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου. «Αυτή τη στιγμή πολλοί προχωρούν σε επισκευές στο εσωτερικό των κτιρίων αυθαίρετα, χωρίς άδεια και τελικά είναι οι μόνοι που καταφέρνουν κάτι». «Υπάρχει μια κακώς εννοούμενη “μάχη γοήτρου” ανάμεσα στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», εκτιμά ο Γιώργος Φρέρης, γραμματέας του Συλλόγου. «Το ΥΠΠΟ θέλει να “ελέγχει” τους ιστορικούς τόπους αλλά δεν έχει το προσωπικό». «Πέραν της χρονοβόρας αδειοδότησης, σημαντικό πρόβλημα είναι και οι τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών. Δεν μπορεί να χρειάζεται 2-3 χρόνια για να εγκριθεί μια μικρή αυθαιρεσία, ο αγοραστής δεν ενδιαφέρεται πια», λέει η Αρια Χαραλαμπίδου, μηχανικός.

Ο σύλλογος των μηχανικών έχει προτείνει να δημιουργηθεί μια επιτροπή με έδρα τη Σύρο, όπως είναι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής σήμερα, στο οποίο να συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΥΠΠΟ, με κατάργηση της υποχρέωσης απευθείας έγκρισης από το ΥΠΠΟ κάθε νέας άδειας. Το συμβούλιο προτείνεται να εξετάζει όλα τα ακίνητα πλην των διατηρητέων, ώστε να μειωθεί ο τεράστιος όγκος δουλειάς που πρέπει να διεκπεραιώσει. Παράλληλα, να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του ΥΠΠΟ με έδρα τη Σύρο, που να συνεδριάζει τακτικά ώστε να διεκπεραιωθεί ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES