Σχέδιο Νόμου για την επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις, κατατέθηκε προς ψήφιση από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη.
Όπως επισημαίνεται το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 17 Μαΐου, αποσκοπεί στην επίσπευση των διαδικασιών κατάρτισης, ελέγχου, θεώρησης, ανάρτησης και τελικής κύρωσης των δασικών χαρτών, ούτως ώστε να εναρμονιστούν χρονικά με τις προθεσμίες ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης.
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, θα διασφαλιστεί η προβολή και προάσπιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και μέσω αυτού η αξιοπιστία των στοιχείων της κτηματογράφησης, η προστασία του πολίτη και η ασφάλεια των συναλλαγών.
Παράλληλα τονίζεται ότι, οι δασικοί χάρτες αποτελούν την βάση σύνταξης του δασολογίου, κατ’ επιταγή του Συντάγματος, όπως επίσης προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων (δασών, δασικών εκτάσεων, χορτολιβαδικών κ.λ.π.).
Και προστίθεται πως τα ανωτέρω επιτυγχάνονται με την βέλτιστη αξιοποίηση όλων των διοικητικών, οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, χάρη και στην επανενεργοποίηση της Δασικής Υπηρεσίας σε όλα τα στάδια κατάρτισης έως την κύρωση των δασικών χαρτών σε συνεργασία με την ΕΚΧΑ Α.Ε. και τις δομές της.
Το Σχέδιο Νόμου είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και σε ενεργούς πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Όπως δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης: «Το νέο σχέδιο νόμου απαντά σε όλες τις παθογένειες του παρελθόντος. Το παλιό θεσμικό πλαίσιο προκαλούσε αδυναμία συνεργασίας μεταξύ ιδιωτών μελετητών και δασικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην εκπόνηση και θεώρηση των δασικών χαρτών. Επίσης μειώνει χρονικά την διαδικασία των επιτροπών αντιρρήσεων και ξεμπλοκάρει τις περιοχές εκείνες για τις οποίες δεν υπήρχαν αντιρρήσεις. Ξεκινάει μια νέα εποχή γιατί τολμήσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα που οι περισσότερες κυβερνήσεις του παρελθόντος έκρυβαν κάτω από το χαλί, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος».