Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΣτην Εφορία τα πρόστιμα αυθαιρέτων

Στην Εφορία τα πρόστιμα αυθαιρέτων

αυθαίρεταΦρένο στην οριστική υπαγωγή στους Νόμους για τακτοποίηση αυθαιρέτων βάζει η οικονομική κρίση

Το δρόμο για τις κατά τόπους Εφορίες παίρνουν οι χρηματικοί κατάλογοι με τα πρόστιμα για όλα τα αυθαίρετα της Μαγνησίας, μετά το Πάσχα. Ανάμεσα στις εκατοντάδες, ο καταλογισμός θα αφορά περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, που αριθμούν δεκάδες και καταγράφονται σε εκθέσεις ελέγχων 20 χρόνια πριν, έστω και αν το ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλαξε, τροποποιήθηκε ή πέρασε σε άλλα χέρια, με μεταβιβάσεις ή και θανάτους.

Ο έλεγχος του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα ξεκινήσει άμεσα από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου Βόλου, που λειτουργεί ενισχυτικά σε όλα τα Πολεοδομικά Γραφεία των ΟΤΑ, και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς τα περισσότερα αυθαίρετα βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Εξάλλου, σε εκκρεμότητα παραμένουν σήμερα, παρά τους Νόμους που δίνουν τη δυνατότητα τακτοποίησης, εκατοντάδες αυθαίρετα. Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκτελέστηκαν ήταν μεμονωμένα, αφορούσαν συνήθως σε κοινόχρηστους χώρους και χρονολογούνται από τον Απρίλιο του 2013 και πριν. Από το 2013 και μετά δεν εκδόθηκε κανένα πρωτόκολλο, καθώς ο Καλλικράτης και οι αλλαγές που έφερε φαίνεται ότι «πάγωσαν» τη διαδικασία.

Τα αυθαίρετα

Ενώ από το 2011 και μετά, που ίσχυσαν οι καινούργιοι Νόμοι, πολλοί ιδιοκτήτες αυθαιρέτων επωφελούνται των ευεργετικών διατάξεων και προχωρούν σε νομιμοποίηση, άλλοι καταχωρούνται στις λίστες της Πολεοδομίας με παραβάσεις αυθαιρεσιών.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ελένη Μπακογιάννη, οι αυθαίρετες κατασκευές από το 2012 και μετά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, όμως αφορούν σε μικρότερες παρεμβάσεις σε σχέση με αυτές που γίνονταν στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, το 2012 έγιναν 64 εκθέσεις αυθαίρετων κατασκευών, ενώ το 2013 165 και το 2014 148. Παρά την αύξηση, οι εκθέσεις αυθαίρετων κατασκευών είναι αισθητά λιγότερες σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια που ξεπερνούσαν κατ’ έτος τις 300, ίσως επειδή σήμερα τα πρόστιμα είναι περισσότερα τσουχτερά.

Στην πλειοψηφία τους αφορούν προσθήκες, υπερβάσεις σε μπαλκόνια, παραβάσεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, ημι-υπαίθριους χώρους και κάποιες φορές ολόκληρες κατοικίες. Από το 2010 και μέχρι σήμερα οι εκθέσεις αυτοψίας αριθμούν 696 αυθαίρετα.

Η εκκρεμότητα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν πρόστιμα για αυθαίρετα που δεν έχουν καταλογιστεί, καθώς δεν υπήρχε οργανωμένη τράπεζα πληροφοριών. Η Διεύθυνση Πολεοδομίας με υπέρογκη προσπάθεια λόγω αισθητής μείωσης του προσωπικού, ολοκληρώνει την αναβάθμιση ηλεκτρονικού συστήματος δεδομένων, που ξεκίνησε να αναπτύσσει από τον Οκτώβριο του 2014.

Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι όλα τα στοιχεία όλων των παραβατών καταχωρούνται ηλεκτρονικά και βάσει του προγράμματος της Υπηρεσίας προσδιορίζονται τα πρόστιμα, με απώτερο στόχο να σταλούν οι λίστες χρηματικών καταλόγων στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ή να ενδιαφερθούν οι ιδιοκτήτες.

Ο συνυπολογισμός των προστίμων γίνεται βάσει της παλιάς νομοθεσίας για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν πριν από το 2011 και βάσει της καινούργιας για τις εκθέσεις ελέγχου που αφορούν παραβάσεις το διάστημα που είναι σε ισχύ η καινούργια νομοθεσία, δηλαδή βάσει του Π. Δ. 267 του 1998 σε συνδυασμό με το νέο Νόμο 4178 του 2013 και το Νόμο 4030 του 2011. Παλαιότερα αυτή η διαδικασία διεκπεραιωνόταν από το Γραφείο Προσόδων.

Ο έλεγχος

Η διασταύρωση των καταχωρημένων στοιχείων των εκθέσεων ξεκινά άμεσα με επιτόπιους ελέγχους, ενώ οι υπόχρεοι θα ειδοποιηθούν. Η κ. Μπακογιάννη εξηγεί ότι τα στοιχεία θα επικαιροποιηθούν, καθώς πολλά αυθαίρετα έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη ή έχουν μεταβιβαστεί, απέκτησαν άλλη χρήση ή μπορεί ακόμη και να έχουν κατεδαφιστεί από τους ίδιους τους κατόχους.

Βάσει της νέας νομοθεσίας ο καταλογισμός στην Εφορία γίνεται εντός δεκαπέντε ημερών από τη στιγμή που θα τελεσιδικήσει η ένσταση του ιδιοκτήτη στο Συμβούλιο Υποθέσεων Αμφισβητήσεων και Θεμάτων Αυθαιρέτων. Ωστόσο, επειδή στο ΣΥΠΟΘΑ εκκρεμούν πολλές ενστάσεις, η έκβασή τους κρατάει χρόνια, καθώς αυτή τη στιγμή εξετάζονται προσφυγές προ 3ετίας.

Το προσωπικό

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει η Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου Βόλου για την ανάπτυξη αναβαθμισμένου συστήματος πληροφοριών για τα αυθαίρετα.

Η Διεύθυνση, που προήλθε από τη συνένωση της Πολεοδομίας της πρώην Νομαρχίας και της αντίστοιχης Υπηρεσίας του δήμου Βόλου, λειτουργεί σήμερα με μείον 30 άτομα προσωπικό, καθώς οι εργαζόμενοι αποχώρησαν σε συνταξιοδότηση και στο διάστημα που μεσολάβησε δεν έγινε καμία πρόσληψη προσωπικού.

Συνολικά εργάζονται 40 άτομα που εκτός από τη διασταύρωση των στοιχείων έχουν να φέρουν σε πέρας και τον καθημερινό φόρτο εργασίας. Η Διεύθυνση λειτουργεί ενισχυτικά σε όλα τα Πολεοδομικά Γραφεία όλων των ΟΤΑ.

8.359 αιτήσεις τακτοποίησης

Οχτώ χιλιάδες τριακόσια πενήντα εννέα αιτήσεις για υποβολή στους Νόμους 4014 του 2011 και 4178 του 2013 έχουν κατατεθεί στο ΤΕΕ από ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στη Μαγνησία.

Ωστόσο, η δυσμενής οικονομική συγκυρία φρενάρει τη διαδικασία τακτοποίησης, καθώς από αυτές τις αιτήσεις μόνο οι 3.200 προχώρησαν σε οριστική υπαγωγή και ρευματοδότηση.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, που ρωτήθηκε είπε ότι «οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων αδυνατούν να πληρώσουν το παράβολο που ανάλογα με την περίπτωση ξεκινά από ποσά της τάξεως των 500 ευρώ και φτάνει και ξεπερνά τα 1.000 και 2.000 ευρώ.

Ο ρυθμός ένταξης των αυθαιρέτων στους Νόμους δεν είναι ο αναμενόμενος. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η παράταση λήγει το Φεβρουάριο του 2016 και τα ακίνητα που θα παραμείνουν μη τακτοποιημένα, δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, καθώς οι μηχανικοί θα είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν εάν υπάρχουν αυθαιρεσίες.

Η ένταξη στους καινούργιους Νόμους είναι υποχρεωτική. Οι υπόχρεοι είναι επίσης απαραίτητο να γνωρίζουν ότι πλέον έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα πρόστιμα με 100 δόσεις, ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ πριν περίπου ένα μήνα» συμπλήρωσε η ίδια.

Να επισημανθεί ότι οι προαναφερόμενοι Νόμοι, δεν νομιμοποιούν οριστικά το ακίνητο αλλά το τακτοποιούν για 30 χρόνια, δηλαδή στο διάστημα αυτό η Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να εγείρει καμία απαίτηση.

Με την οριστική υπαγωγή, ο ιδιοκτήτης πληρώνει το ειδικό παράβολο και την α’ δόση. Ο μηχανικός δηλώνει στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ τα οριστικά σχέδια των αυθαιρέτων.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Πηγή: taxydromos.gr

RELATED ARTICLES