Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΣτις 17 Μαΐου «πέφτουν» οι υπογραφές για τον ΤAP

Στις 17 Μαΐου «πέφτουν» οι υπογραφές για τον ΤAP

tapΣυνεργασίες με 150 ελληνικές επιχειρήσεις έχει υπογράψει η εταιρεία του αγωγού μεταφοράς αερίου Τransadriatic Pipeline, ΤΑΡ, ενώ στις 17 Μαΐου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει στη Θεσσαλονίκη την έναρξη των εργασιών του έργου, όπως ανακοινώθηκε χθες σε συνέδριο για την Ενέργεια που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

«Χτίζουμε γέφυρες εκεί που οι άλλοι υψώνουν τείχη» δήλωσε στην ομιλία του, ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στον ΤΑΡ, τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας. Ο υπουργός, ανακοινώνοντας τα επίσημα εγκαίνια του ΤΑΡ, αναφέρθηκε στη πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να αναδειχθεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο, με έργα όπως ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας, η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, το πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη κ.λπ.

Τη στήριξη της Ουάσιγκτον στα έργα αυτά εξέφρασε ο διευθυντής του γραφείου Ενέργειας για την Ευρώπη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Γούλιαμ Σίλκγουαρθ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τους δύο ρωσικών συμφερόντων αγωγούς, «Nord Stream 2» και South Stream, που έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα. Όπως είπε, τα σχέδια αυτά αποπροσανατολίζουν από τον στόχο της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού και αποτελούν προσπάθεια της Ρωσίας να διατηρήσει την κυριαρχία της στην αγορά φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση την πολιτική και οικονομική επιρροή της.

Ο διευθυντής του ΤΑΡ για την Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας δήλωσε ότι έχουν υπογραφεί συμφωνίες με 150 ελληνικές επιχειρήσεις για την κατασκευή του αγωγού, που θα ξεκινήσει στα μέσα του χρόνου. Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Άναρ Μαμάντοφ, διευθύνων σύμβουλος της Socar Ελλάδος δήλωσε ότι η εταιρεία προσβλέπει στην ολοκλήρωση της συναλλαγής για τον ΔΕΣΦΑ και δεσμεύτηκε για την υλοποιήση των έργων στη Ρεβυθούσα, καθώς και για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ελλάδας και της περιοχής με φυσικό αέριο.

ΕΛΠΕ
Σημαντικες επενδυτικές ευκαιρίες στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, στις ανανεώσιμες πηγές, στη μεταφορά και στις υποδομές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού διαβλέπει ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΕΛΠΕ Γιώργος Αλεξόπουλος. Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιων αξιολόγησης των προσφορών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και δήλωσε ότι τα ΕΛΠΕ θα συμμετάσχουν στον πρώτο διαγωνισμό που θα γίνει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος προανήγγειλε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ) και ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την εναρμόνιση της αγοράς ηλεκτρισμού με το ευρωπαϊκό μοντέλο (target model).

 

Πηγή:imerisia.gr/Μανταλένα Πίου

RELATED ARTICLES