Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΣτον αέρα η κτηματογράφηση στο ν. Λάρισας

Στον αέρα η κτηματογράφηση στο ν. Λάρισας

topo

Με ρυθμούς “χελώνας”, χαρακτηριστικό της απάθειας και της αμέλειας με την οποία αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οδεύει προς το τέλος της η διαδικασία κτηματογράφησης στους τρεις προκαποδιστριακούς δήμους και κοινότητες των περιοχών Ελασσόνας, Τυρνάβου και Τεμπών. Δυόμιση μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας και καθώς αυτή ολοκληρώνεται στις 4 Μαΐου, μέχρι στιγμής έχει κτηματογραφηθεί μόνο το 5% των ιδιοκτησιών!

Από τα 260.000 δικαιώματα δηλαδή, που αντιπροσωπεύουν ισάριθμα αστικά ακίνητα και αγροτεμάχια, μέχρι στιγμής δεν έχουν κτηματογραφηθεί ούτε… τα 13.000. Η εξέλιξη αυτή, που θέτει εκτός στόχων και χρονοδιαγραμμάτων την υλοποίηση του έργου, πέραν του ότι θα οδηγήσει, εκ των πραγμάτων σε παράταση της καταληκτικής προθεσμίας, αναδεικνύει περίτρανα πως οι πολίτες έχουν συνδυάσει την δήλωση καταγραφής της ακίνητης περιουσίας τους με φορολογικές επιβαρύνσεις και “χαράτσια”. Αν και η ανάδοχος κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο εκτιμά πως ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών θα προσέλθει στη λήξη των προθεσμιών, ωστόσο τα έως τώρα μηνύματα είναι απογοητευτικά. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ή δεν είναι ενημερωμένοι για τα οφέλη της καταγραφής των περιουσιών τους ή δεν γνωρίζουν την ταλαιπωρία που θα υποστούν και το ύψος των εξόδων που θα απαιτηθούν ότε και αν απαιτηθεί η μεταβίβαση των ακινήτων τους.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της ΕΚΧΑ και της αναδόχου κοινοπραξίας της μελέτης κτηματογράφησης, διοργάνωσαν χθες μια ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, στη διάρκεια της οποία συζήτησαν νομικά και τεχνικά θέματα για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στους συγκεκριμένους Δήμους. Όπως ελέχθη η προθεσμία για την συλλογή δηλώσεων στους παραπάνω ΟΤΑ ξεκίνησε την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 και λήγει στις 3/5/2016 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 1/8/2016 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο. Οι δικαιούχοι που έχουν ακίνητη περιουσία εντός των ορίων των συγκεκριμένων ΟΤΑ θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Σημειώνεται ότι για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των εντύπων Δ1 (φυσικά πρόσωπα) ή Δ2 (νομικά πρόσωπα) τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή την ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ, www.ktimatologio.gr.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης όπου έμπειρο – εξειδικευμένο προσωπικό είναι στη διάθεσή τους για απορίες και πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης και τον εντοπισμό του ακινήτου τους.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Α. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: ΑΖΩΡΟΥ (ΒΟΥΒΑΛΑΣ), ΑΚΡΗΣ, ΑΜΟΥΡΙΟΥ, ΒΑΛΑΝΙΔΑΣ, ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΗΣ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙΟΥ, ΓΑΛΑΝΟΒΡΥΣΗΣ, ΓΕΡΑΝΙΩΝ, ΓΙΑΝΝΙΩΤΩΝ, ΔΟΛΙΧΗΣ, ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ, ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ), ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ), ΚΑΡΥΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΥ, ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ, ΚΡΥΟΒΡΥΣΗΣ, ΛΙΒΑΔΙΟΥ, ΛΟΥΤΡΟΥ (ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ), ΛΟΦΟΥ, ΛΥΚΟΥΔΙΟΥ, ΜΑΓΟΥΛΑΣ, ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΠΡΑΙΤΩΡΙΟΥ, ΠΥΘΙΟΥ, ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΒΟΥΝΟΥ, ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ, ΣΥΚΕΑΣ, ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ, ΦΛΑΜΠΟΥΡΟΥ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Ελασσόνα: Μητροπολίτου Ιακώβου Μακρυγιάννη και παρόδου 6ης Οκτωβρίου (1ος όροφος από τη Μητροπολίτου Ιακώβου Μακρυγιάννη ή ισόγειο από την πάροδο 6ης Οκτωβρίου), ΤΚ 40200, τηλ. 24930 24260.

Β. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: ΑΙΓΑΝΗΣ, ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ, ΓΟΝΝΩΝ, ΕΛΑΤΕΙΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (ΛΑΡΙΣΗΣ), ΙΤΕΑΣ, ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ, ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΡΑΝΕΑΣ (ΤΥΡΝΑΒΟΥ), ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ, ΝΕΣΣΩΝΟΣ, ΟΣΣΗΣ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ, ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ, ΠΥΡΓΕΤΟΥ, ΡΑΨΑΝΗΣ, ΣΠΗΛΙΑΣ, ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ, ΤΕΜΠΩΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Πυργετός: Δημοτικό Κατάστημα Τοπικής Κοινότητας Πυργετού (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου πρώην Δήμου Κάτω Ολύμπου, 1ος όροφος), ΤΚ 40007, τηλ. 24950 41550

Γ. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: ΒΡΥΟΤΟΠΟΥ, ΔΑΜΑΣΙΟΥ, ΔΕΛΕΡΙΩΝ, ΔΕΝΔΡΩΝ (ΤΥΡΝΑΒΟΥ), ΡΟΔΙΑΣ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Τύρναβος: Αγίου Δημητρίου και Παύλου Μελά, (ισόγειο) ΤΚ 40100, τηλ. 24920 23206. Ωράριο Λειτουργίας Γραφείων καθημερινά 08:30-16:30 και κάθε Τετάρτη 08:30-20:30 Για πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.ktimatologio.gr ή τηλεφωνήστε το 210 6505600

Τις εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο γεν. διευθυντής της ΕΚΧΑ Άκης Μαρκάτος, η διευθύντρια του έργου Αρια Ιωαννίδη, ο δικηγόρος της μελέτης Αλεξ. Καλλίας, η επιβλέπουσα μηχανικός Πόπη Δαραλιώτη και ο συντονιστής της αναδόχου κοινοπραξίας Δημ. Κωτούζας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Β. Τσιώνας ενώ παρέστησαν ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ι. Τσιάμπας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τοπικοί φορείς, μηχανικοί, δικηγόροι και πολίτες.

 

Πηγή: eleftheria.gr/Του Γιώργου Νούλη

RELATED ARTICLES