Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΣυγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά (CPV): παγκόσμιο ρεκόρ αποδοτικότητας με 36,7%

Συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά (CPV): παγκόσμιο ρεκόρ αποδοτικότητας με 36,7%

fraunhoferΕπιστήμονες του περίφημου γερμανικού ινστιτούτου Fraunhofer ISE κατασκεύασαν μια συγκεντρωτική φωτοβολταϊκή κυψέλη (CPV) με βαθμό αποδοτικότητας μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια της τάξης του 36,7%, την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για αυτή την τεχνολογία.

Χρησιμοποιήθηκαν πολυστρωματικές ηλιακές κυψέλες Soitec (τετραπλής ένωσης) και κάτοπτρα Fresnel για τη συγκέντρωση του ηλιακού φωτός.

Η μέτρηση της αποδοτικότητας έγινε στο εργαστήριο σε συνθήκες 230 ήλιων και το συγκεντρωτικό φωτοβολταϊκό ήταν σμίκρυνση μιας κανονικής συσκευής έχοντας επιφάνεια 832 τετρ. εκατοστών.

Οι κυψέλες των 7 τετρ. χιλιοστών ήταν όμοιες με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν από το Fraunhofer, τη Soitec, τη CEA-Leti and το ερευνητικό κέντρο Helmholz Center όταν επιτεύχθηκε αποδοτικότητα 44,7% το Σεπτέμβριο του 2013.

Οι νέες πολυενωτικές κυψέλες αποτελούνται από υποστρώματα φωσφιδίου γαλλίου-ινδίου (GaInP), αρσενιδίου του γαλλίου (GaAs), αρσενιδίου του γαλλίου-ινδίου (GaInAs) και φωσφίδιο του ινδίου (InP).

Η Soitec επισημαίνει ότι η αποδοτικότητα επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην τεχνολογία σύνδεσης των γκοφρετών που επιτρέπει τη σύνδεση δύο ημιαγώγιμων κρυστάλλων με τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται υψηλή ποιότητα.

Το ινστιτούτο Fraunhofer ISE φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί αυτή την τεχνολογία εμπορικά σε ένα με δύο χρόνια.

Πηγή: www.econews.gr

RELATED ARTICLES