Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΣύλλογος Μηχανικών Θήρας: Σχόλια επί του προτεινόμενου ΕΠΣ Θήρας

Σύλλογος Μηχανικών Θήρας: Σχόλια επί του προτεινόμενου ΕΠΣ Θήρας

Σε συνέχεια της πρόσφατης παρουσίασης των τριών σεναρίων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας και κυρίως του τρίτου που προτείνεται από τους μελετητές, ο Σύλλογος Μηχανικών Θήρας διατυπώνει τις θέσεις και τα σχόλιά του επ’ αυτού, με την ελπίδα να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος Μηχανικών παρακολουθεί από την αρχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη μελέτη για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας. Πριν από δύο χρόνια, στα πλαίσια της τότε διαβούλευσης, ο Σύλλογος παρουσίασε το πλαίσιο των προτάσεών του για το παρόν και το μέλλον του νησιού, προτείνοντας μέτρα για την προστασία του τοπίου, την προστασία των οικισμών, την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αντιμετώπιση του προβλήματος της μόνιμης κατοικίας, τις υποδομές, των δημόσιο χώρο, τους πόρους όπως το νερό και η ενέργεια, ενώ πρότεινε και ένα πλαίσιο αλλαγών στη νομοθεσία που θα βοηθήσουν στην τήρηση της νομιμότητας. Ως προς την κατανομή της δόμησης, συνοπτικά προτάθηκε τότε από τον Σύλλογο ο δραστικός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης για την προστασία του τοπίου και η μεταφορά της απαιτούμενης δυνατότητας δόμησης σε επεκτάσεις μη παραδοσιακών οικισμών, ύστερα από πολεοδομικές μελέτες.

“Σχολιάζοντας αρχικά τα δεδομένα της μελέτης και κυρίως τον πληθυσμό βάσης των 18.840 κατοίκων, ο οποίος προέκυψε από τις ενεργειακές καταναλώσεις, είναι κοινή αίσθηση ότι είναι μικρότερος από τον πραγματικό. Ο μαθητικός πληθυσμός ανέρχεται στους 4.500 μαθητές, επομένως η εκτίμηση είναι ότι ο πληθυσμός είναι αισθητά μεγαλύτερος. Είναι το κρίσιμο μέγεθος για την εκτίμηση των οικιστικών αναγκών” αναφέρει εισαγωγικά ο Σύλλογος Μηχανικών και συνεχίζει:

“Ως προς τη μελέτη φέρουσας ικανότητας, τα αποτελέσματά της δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, καθώς έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ όλοι οι δείκτες. Ο δείκτης τουριστικής λειτουργίας παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη καν τα καταλύματα βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης, ενώ ο δείκτης τμ/κάτοικο παρουσιάζει μια δόμηση τριπλάσια από την ανεκτή. Σε αυτόν τον δείκτη μάλιστα μπορεί να συγκριθεί η νόμιμη δόμηση σε σχέση με τη συνολική, από την οποία προκύπτει ότι η αυθαίρετη δόμηση καλύπτει το 25% και παραπάνω της συνολικής δόμησης. Τα προβλήματα είναι ήδη αντιληπτά στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην προστεθεί ούτε μια νέα τουριστική κλίνη”.

Αξιολογώντας στη συνέχεια την πρόταση των μελετητών ανά περιοχή, όπως  παρουσιάζεται στην μελέτη, ο Σύλλογος Μηχανικών Θήρας έχει καταγράψει τις εξής παρατηρήσεις:

1. ΠΕΠ-1: Προστασία Καλντέρας

  • Να οριοθετηθούν οι παραδοσιακοί οικισμοί Αμμούδι και Αρμένη, ο Αθηνιός και ο όρμος των Φηρών.
  • Να συμπληρωθεί στις επιτρεπόμενες εργασίες και η στατική ενίσχυση νομίμως υφιστάμενων κτισμάτων.
  • Δεν απαιτείται η κατασκευή δεύτερου τελεφερίκ. Η κατασκευή νέου εμπορικού λιμένα στον Μονόλιθο επιτρέπει την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων από το λιμάνι του Αθηνιού.

2. ΠΕΠ-2.1 Τοπιακή ενότητα Φάρος Εμπορείο

  • Η ζώνη αυτή εμπεριέχει τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Βλυχάδας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή προστατεύονται σε βάθος 150μ. από την ακτή. Αυτή η ζώνη προστασίας από κάθε παρέμβαση πρέπει να διατηρηθεί αν όχι να επεκταθεί. Το καθεστώς προστασίας πρέπει να είναι αντίστοιχο της Καλντέρας.
  • Να διατηρηθεί το καθεστώς προστασίας του λόφου Γαβρίλου και κάμπου Εμπορείου (χάρτης ΖΟΕ) το οποίο επιτρέπει δεξαμενές και αποθήκες 15 μ².
  • Να διατηρηθεί το καθεστώς προστασίας στο λόφο Αρχαγγέλου όπως ορίζει η ισχύουσα ΖΟΕ.
  • Στην εναπομείνασα ζώνη να αφαιρεθούν οι χρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων, των θρησκευτικών χώρων, των πολιτιστικών εγκαταστάσεων, της εστίασης, των αναψυκτηρίων, της στάθμευσης, της κατασκήνωσης και των πλωτών υποδομών.
  • Να αφαιρεθούν οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ εκτός από τις εγκαταστάσεις αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής.

3. ΠΕΠ-2.2 Τοπιακή ενότητα Ι.Μ. Προφήτη Ηλία – Αρχαίας Θήρας

  • Να διατηρηθεί η Ζώνη 1 της Αρχαίας Θήρας από τον χάρτη των ΖΟΕ, στην οποία επιτρεπόταν μόνο υδατοδεξαμενές. Ούτως ή άλλως η περιοχή είναι ακατάλληλη για δόμηση από γεωλογικής άποψης βάσει του χάρτη που παρουσιάστηκε.
  • Στο υπόλοιπο τμήμα να αφαιρεθούν οι χρήσεις των θρησκευτικών χώρων, των πολιτιστικών εγκαταστάσεων, της εστίασης, των αναψυκτηρίων, της στάθμευσης, οι κατασκηνώσεις, οι πλωτές κατασκευές και των ΑΠΕ.

4. ΠΕΠ-2.3 Τοπιακή ενότητα Θήρα-Κολούμπος

  • Να διατηρηθεί το καθεστώς της περιοχής 8 των ΖΟΕ, στις οποίες επιτρέπεται μόνο υπόγειες υδατοδεξαμενές.
  • Στην υπόλοιπη ζώνη να αφαιρεθούν από τις επιτρεπόμενες χρήσεις οι θρησκευτικοί χώροι, η εστίαση, τα αναψυκτήρια, η στάθμευση, οι ΑΠΕ και οι πλωτές εγκαταστάσεις.

5. ΠΕΠ-2.4: Τοπιακή ενότητα Θηρασιάς

  • Να οριοθετηθεί ο οικισμός της Αγριλιάς.
  • Να οριοθετηθεί ο οικισμός της Ρίβας και να πολεοδομηθεί, με στόχο να προβλεφθεί μια αναπτυξιακή διέξοδος για το νησί.
  • Να αφαιρεθούν οι χρήσεις των ΑΠΕ.

6. ΠΕΧ-1: Περιοχή καλλιεργειών ΠΟΠ

Είναι οι μοναδικές περιοχές που έχουν διατηρήσει τον αγροτικό τους χαρακτήρα και γι’ αυτό πρέπει να προστατευτούν πλήρως από οποιαδήποτε μορφή δόμησης.

  • Να αφαιρεθούν οι χρήσεις των θρησκευτικών χώρων, των πρατηρίων καυσίμων, οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Ειδική αναφορά γίνεται στο να μην επιτραπούν οποιασδήποτε μορφής βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
  • Να μην υλοποιηθεί ο νέος προβλεπόμενος δρόμος προς την Οία.

7. ΠΕΧ-2: Λοιπές αγροτικές περιοχές

  • Να επανέλθει η ζώνη προστασίας των γεωλογικών σχηματισμών βορείως του Μονόλιθου πλάτους 100 μ. στην οποία το καθεστώς να είναι αντίστοιχο της Καλντέρας.
  • Στην υπόλοιπη περιοχή να αφαιρεθούν οι χρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων, των θρησκευτικών χώρων, των πολιτιστικών εγκαταστάσεων, της εστίασης, των αναψυκτηρίων, οι ΑΠΕ και οι πλωτές κατασκευές.
  • Ως προς την κατοικία, με τον τρόπο που προτείνεται ο Σύλλογος δε διαφωνεί, αν και θεωρεί ότι η χρήση είναι πιο κατάλληλη στην περιοχή ΠΕΧ-3.

atlantea.news

RELATED ARTICLES