Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΣυμφωνία με ξένη πολυεθνική στήνει η ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές

Συμφωνία με ξένη πολυεθνική στήνει η ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές

ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣ

Στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με μεγάλη ξένη εταιρεία ειδική στην αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού βρίσκεται η ΔΕH Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της ΔΕH.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, η συμφωνία θα αφορά στην ανάπτυξη τοπικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, στο νησί της Λέσβου, για την οποία η ΔΕH Ανανεώσιμες έχει λάβει σχετική άδεια.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία, η άδεια αφορά σε μονάδα ισχύος 8 μεγαβάτ, ενώ η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί είναι η πλέον προηγμένη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων της Λέσβου έχουν γίνει από τη ΔΕH εκτεταμένες έρευνες με γεωτρήσεις. Η γεώτρηση του 2008 στην περιοχή της Στύψης, έφτασε σε βάθος 1.400 μέτρων όπου συνάντησε υγρά θερμοκρασίας έως και 80 βαθμών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται νέο ερευνητικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η ΔΕH Ανανεώσιμες διαθέτει τέσσερις άδειες εκμετάλλευσης γεωθερμικών πεδίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, τρεις άδειες για μονάδες πέντε μεγαβάτ η κάθε μία στα πεδία Μήλου, Νισύρου και Μεθάνων και μία για οκτώ μεγαβάτ στη Λέσβο.

Μέχρι στιγμής καμία άδεια για εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου δεν έχει αξιοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας, καθώς η τεχνολογία αυτή έχει δυσφημιστεί από τα προβλήματα που προκάλεσε η απόπειρα εκμετάλλευσης που έγινε στην Κίμωλο την δεκαετία του ΄80.

Από την πλευρά της ΔΕH, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας, επιτρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται παρόμοια προβλήματα και να αξιοποιείται η γεωθερμική ενέργεια, η οποία είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χωρίς την πρόκληση ιδιαίτερων προβλημάτων.

του Μιχάλη Καϊταντζίδη

euro2day.gr

RELATED ARTICLES