Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΣυμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτίρια με τη συμμετοχή των εταιρειών ενεργειακών...

Συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτίρια με τη συμμετοχή των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών

kape

Το ΚΑΠΕ συμμετέχει στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έργου EnPC-INTRANS «Ενίσχυση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων για την υλοποίηση Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης» (Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020).

Ο γενικός στόχος του έργου EnPC-INTRANS είναι η βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτίρια με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω του καινοτόμου μηχανισμού χρηματοδότησης έργων εξοικονόμησης ενέργειας, που υλοποιούνται με σύναψη Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

Η βασική ιδέα μιας ΣΕΑ είναι ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου μεταφέρει το οικονομικό και τεχνικό ρίσκο της επένδυσης για επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στην Επιχείρηση Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) που αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υλοποίησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στις περιπτώσεις που το δημόσιο δεν μπορεί να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και την τεχνική εποπτεία των επεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων του.
Στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν συνολικά 10 οργανισμοί από 9 ευρωπαϊκές χώρες. Οι χώρες εταίροι του έργου είναι oi Κροατία, Γερμανία, Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ουκρανία Οι χώρες αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σήμερα σε διάφορα στάδια μετάβασης σε μια ενεργειακά αποδοτική οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Εκπροσωπούνται από τους ακόλουθους εταίρους:  GIZ Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (Germany),  KEA Klimaschutz- und Energieagentur Baden-Württemberg (Germany),  EIHP Energy Institute Hrvoje Požar (Croatia),  e-code (Slovakia).  CRES Κέντρο Ανανεώσιμων πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Ελλάδα),  KSSENA Energy Agency of Savinjska, Šaleška and Koroška Region (Slovenia),  AE3R Energy Efficiency and Renewable Energy Agency Ploiesti-Prahova (Romania),  SCTM Standing Conference of Towns and Municipalities (Serbia),  FIATU Finance & Technology Ukraine (Ukraine) και  ZREA Zemgale Regional Energy Agency (Latvia).

Η μεταφορά και η διάχυση της τεχνογνωσίας και των πληροφοριών θα λάβουν χώρα μέσω σεμιναρίων κατάρτισης, διαδικτυακών σεμιναρίων και e-learning.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Πηγή: energia.gr
RELATED ARTICLES