Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΣυνάντηση του Δημάρχου Νισύρου για θέματα ΔΕΗ

Συνάντηση του Δημάρχου Νισύρου για θέματα ΔΕΗ

nisirosΤα θέματα που αφορούν την Νίσυρο και σχετίζονται με την ΔΕΗ, με κυρίαρχο αυτό της εκμετάλευσης του γεωθερμικού πεδίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Τρίτης 24 Ιουνίου, στο γραφείο του προέδρου της ΔΕΗ, ο νέος δήμαρχος της Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος  με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό και τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., κ. Διαμαντή Βαχτσιαβάνο.

 Η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα και κατά τη συζήτηση έγινε μια επισκόπηση της άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις του δήμου Νισύρου με την ΔΕΗ που έχει να κάνει με το θέμα της εκμετάλευσης του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου και των αντιδράσεων από την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού.

Ο κ. Κορωναίος, καθηγητής με έδρα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τεκμηρίωσε την πάγια θέση του ότι η εκμετάλευση του γεωθερμικού πεδίου στην καλδέρα θα οδηγήσει σε τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Αναφέρθηκε στην γεώτρηση Ν1 της ΔΕΗ όπου σε βάθος 1800 μέτρων βρέθηκε υδροθερμικός ταμιευτήρα με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 350 βαθμούς κελσίου και πιέσεις που ξεπερνούν τις 30 ατμόσφαιρες.

Με ρευστό που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε διάφορες ενώσεις και στοιχεία που με την απομάστευση της θερμότητας θα στερεοποιηθούν, είναι αδύνατη η πλήρης επαναεισαγωγή του ρευστού. Σαν παράδειγμα ανέφερε το γεωθερμικό πεδίο στην Τουρκία, στο Γκιζίντερη, όπου έχουν δημιουργηθεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Το μέγεθος της Νισύρου δεν επιτρέπει την εκμετάλευση του γεωθερμικού πεδίου. 

Ο κ. Κορωναίος ανέφερε ότι τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ ΔΕΗ και Νισύρου θα σταματήσουν να υπάρχουν όταν η ΔΕΗ πάρει μια ξεκάθαρη θέση στο καυτό για όλους τους Νισύριους θέμα της εκμετάλευσης του γεωθερμικού πεδίου.  

Ο κ. Βαχτσιαβάνος, τόνισε ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ κατανοεί τη σημασία της καλδέρας για τον τουρισμό της Νισύρου αλλά και ως μνημείου της φύσης. Γι’ αυτό το λόγο, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια να μην κατασκευαστούν γεωτρήσεις ούτε να εγκατασταθεί γεωθερμικός σταθμός παραγωγής στην καλδέρα.

Για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της Νισύρου έχει επιλεγεί η θέση Αγ. Ειρήνη, σε μια πολύ μικρής έκτασης απομονωμένη περιοχή στο νότιο τμήμα του νησιού, έξω από την καλδέρα και χωρίς οπτική επαφή με κανένα κατοικημένο τμήμα του νησιού. Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, επισημάνθηκε ότι η περίπτωση του Γκιζίντερη στην Τουρκία δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή της Νισύρου ούτε από γεωλογική άποψη, αλλά ούτε ισχύει το ίδιο νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας.   

Η ΔΕΗ ΑΝ έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει μεθόδους ολικής επανεισαγωγής/μηδενικής ρύπανσης, όπως αυτές έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν επιτρέψει την εγκατάσταση γεωθερμικών σταθμών ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία.

Με τις σύγχρονες αυτές μεθόδους, αντιμετωπίζονται οι επικαθήσεις στις γεωτρήσεις, μέσω του ελέγχου της πίεσης της κυκλοφορίας του γεωθερμικού ρευστού σε όλο το κλειστό κύκλωμα παραγωγής – επανεισαγωγής.   Μετά από  διεξοδική συζήτηση, τόσο ο κ. Ζερβός όσο και ο κ. Βαχτσιαβιάνος δεσμεύθηκαν ότι η ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει σε καμμιά ενέργεια εκμετάλευσης του γεωθερμικού πεδίου χωρίς την σύμφωνη γνώμη της κοινότητας των Νισυρίων. 

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νίσυρος με τις συχνές διακοπές ρεύματος και την έλλειψη προσωπικού για την επιδιόρθωση βλαβών του δικτύου. Ο κ. Ζερβός υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει στο να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.

Πηγή : www.rodiaki.gr

RELATED ARTICLES