Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής & Κτηματολογίου: "Tα λάθη του παρελθόντος δεν έγιναν μαθήματα...

Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής & Κτηματολογίου: “Tα λάθη του παρελθόντος δεν έγιναν μαθήματα για το Κτηματολόγιο”

ktimatologio2

Ανακοίνωση για τον διάλογο με ΕΚΧΑ και ΥΠΕΝ όσον αφορά το έργο της κτηματογράφησης και τον διαγωνισμό KTIMA_13 εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ).

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Την Τρίτη 23/02/2016 ο ΣΕΓΕΚ αποχώρησε από το προσχηματικό διάλογο του ΥΠΕΝ και της ΕΚΧΑ με τους φορείς-παραγωγούς του Εθνικού Κτηματολογίου, διάλογο που είχαμε επιβάλλει στο ΥΠΕΝ μετά από κινητοποιήσεις και αφορούσε στην κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας με την ολοκλήρωση του τρέχοντος διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ-13. Στο διάλογο αυτό καταθέσαμε τεκμηριωμένες νομικά προτάσεις που εξασφάλιζαν ότι οι τεχνικές και χρονικές αλλαγές, που από την ΕΚΧΑ θεωρούνται επιβεβλημένες για την χρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε και την επίτευξη του στόχου ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης το 2020, μπορούν να ενταχθούν στα πλαίσια του τρέ- χοντος διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ-13.

Οι τροποποιήσεις στις τεχνικές προδιαγραφές που μας γνωστοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν τις παραπάνω απόψεις μας. Επισημά- ναμε δε ότι η χρηματοδότηση του έργου, που έχουμε ήδη εκφράσει τις αμφιβολίες μας για την αναγκαιότητα της καθότι το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από τους πολίτες ,είναι ευκολότερο να επιτευχθεί με ένα ώριμο διαγωνισμό έτοιμο να οδηγήσει σε συμβάσεις, που αφορούν στο σύνολο των Ελληνικών Γραφείων Μελετών (μέγιστη δυνατή κινητοποίηση), παρά με νέα διαγωνιστική διαδικασία, απροσδιορίστου διάρκειας και αποτελέσματος. Καταθέσαμε προτάσεις για μείωση του κόστους με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους μειοδότες, διαδικασία που εφαρμόζεται σε όλα τα μεγάλα έργα.

Για τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήσαμε από την ΕΚΧΑ να υποβάλει το φάκελο του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό πριν τη κατακύρωση του διαγωνισμού με ερώτημα ως προς το σύννομο της διαδικασίας. Αν δε το πράξει η ΕΚΧΑ, η Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΕΚ της 29/2/16 εξουσιοδότησε το δΣ του Σ.Ε.ΓΕ.Κ. να διερευνήσει τη δυνατότητα προσφυγής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παρά τις παραπάνω τεκμηριωμένες απόψεις μας η ΕΚΧΑ Α.Ε., πρώην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, σχεδιάζει νέα διαγωνιστική διαδικασία όπου για πολλοστή φορά παρουσιάζει λανθασμένα χρονοδιαγράμματα προς την πολιτική ηγεσία, τα συνδέει με χρηματοδοτή- σεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τεμαχίζει το έργο στα δύο προκηρύσσοντας διαγωνισμό που δεν ολοκληρώνει την Κτηματογράφηση. Παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν οδήγησαν στην ανάκτηση Κοινοτικών Χρηματοδοτήσεων 100 εκ. ευρώ το 2003, γιατί δεν υλοποι- ήθηκε το χρονοδιάγραμμα, ενώ για μελέτες (βλ. Αθήνα) που η συλλογή των δηλώσεων έγινε το 2008, στα πλαίσια των ενεργών τίτλων, το 2016 δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η Β φάση κτηματογράφησης.

Με την εμπειρία μας από προηγούμενους διαγωνισμούς της ΕΚΧΑ εκτιμούμε ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης των μελετών δεν θα είναι λιγότερος από δώδεκα χρόνια. Είναι ορατός ο κίνδυνος, αν εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε ,να απαιτηθεί από τους χρηματοδότες η ανάκτηση των χρημάτων με τα σχετικά πρόστιμα, φορτώνοντας έτσι στις πλάτες του λαού νέα βάρη. Σίγουρα πάντως με τη προκήρυξη νέου διαγωνισμού δεν θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου μέχρι το 2020.

Καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος να πάρει την πρωτοβουλία και με γνώμονα τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και της νομιμότητας, να εξασφαλίσει την έγκαιρη και αξιόπιστη ολοκλήρωση της εκπόνησης του Εθνικού Κτηματολογίου με την υπογραφή των συμβάσεων του ΚΤΙΜΑ-13 και τη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας με την άμεση εκκίνηση του έργου

 

Πηγή:tee.gr

RELATED ARTICLES