Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΜε συνδυασμό feed-in-premium και μειοδοτικών διαγωνισμών θα αμείβονται τα φωτοβολταϊκά

Με συνδυασμό feed-in-premium και μειοδοτικών διαγωνισμών θα αμείβονται τα φωτοβολταϊκά

fb

Ένας συνδυασμός feed-in-premium (προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής) και μειοδοτικών διαγωνισμών, θα αποτελέσει τη βάση του νέου μοντέλου στήριξης των ΑΠΕ στη χώρα μας με στόχο την επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών, τη διατήρηση των επενδυτικών δεδομένων για τα θεωρούμενα ως έργα ώριμα προς κατασκευή και βέβαια την προσαρμογή προς τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε.

Ο συνδυασμός αυτός θα επιτευχθεί με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου (ταβάνι) για την τιμή feed-in-premium και στη συνέχεια την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την εγκατάσταση συγκεκριμένης ισχύος. Από τους διαγωνισμούς θα προκύπτουν οι μειοδότες επενδυτές (με βάση το πόσο χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή είναι το premium που δέχονται να εισπράττουν) που θα παίρνουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των επενδύσεών τους.

Για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι διαγωνισμοί μελετώνται τα μοντέλα που ήδη εφαρμόζονται από ευρωπαϊκές χώρες (για παράδειγμα στη Γερμανία).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων είναι πιθανόν τον Απρίλιο να γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για μια ισχύ περί τα 50 – 100 MW φωτοβολταϊκών κι έτσι να «ξαναζεσταθεί» ένας κλάδος που βρίσκεται σε απόλυτη αδράνεια.

Στους διαγωνισμούς θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι επενδυτές έχουν «ώριμα» έργα προς υλοποίηση, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαριστεί ποια είναι τα χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί ώριμο ένα έργο (θα πρέπει να έχει άδεια εγκατάστασης; Όρους σύνδεσης;). Βεβαίως θα υπάρχουν και άλλοι όροι, όπως η καταβολή εγγυητικών κ.λπ.

Δύο βασικά ερωτήματα που απασχολούν την Επιτροπή του ΥΠΕΝ που δουλεύει το θέμα είναι:

·         Ο καθορισμός της ανώτατης τιμής του feed-in-premium. Πρόκειται για δύσκολη «άσκηση» καθώς η τιμή θα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρχει κίνητρο για τους επενδυτές και στον κίνδυνο επιβάρυνσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Είναι προφανές πάντως ότι θα ληφθεί υπόψη, πέραν των αποτελεσμάτων που δίνουν αντίστοιχοι διαγωνισμοί στην Ευρώπη, η ειδική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η δυσκολία χρηματοδότησης και το country risk.

·         Πως δεν θα μονοπωλήσουν τους διαγωνισμούς επενδυτές με μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα (πάνω από 1 MW) που έχουν πάντα και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω οικονομιών κλίμακας. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σκέψεις για χωριστούς διαγωνισμούς, για μια ισχύ περί τα 20 MW, μόνον για μικρότερης δυναμικότητας έργα. Ούτως ή άλλως και το σύστημα με τις σταθερές ταρίφες περιλάμβανε διαφορετικές κατηγορίες τιμών ανάλογα με την ισχύ του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το τελικό σχέδιο θα κοινοποιηθεί στην Κομισιόν και θα βγεί σε δημόσια διαβούλευση περί τα τέλη του μήνα. Ήδη έχει γίνει προκοινοποίηση στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν των βασικών στοιχείων του νέου μοντέλου.

Όπως έχει γράψει και πάλι το energypress, για τα φωτοβολταϊκά μέχρι 500 KW θα εφαρμόζεται, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων σταθερών τιμών (feed-in-tariffs). Με δεδομένο μάλιστα ότι κατά τη διαδικασία του new deal η χώρα έχει στείλει στοιχεία για το σταθμισμένο κόστος των φωτοβολταϊκών, με βάση τα οποία οδηγήθηκε στις ταρίφες του new deal, δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή των υφιστάμενων σταθερών τιμών. Θα δίνεται ωστόσο η δυνατότητα στους επενδυτές να επιλέξουν το σύστημα feed-in-premium και να συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς ακόμα και τα μικρά έργα μέχρι 500 KW.

Για τα φωτοβολταϊκά πάνω από τα 500 KW οι κατευθυντήριες γραμμές προβλέπουν έτσι και αλλιώς σύστημα feed-in-premium, το οποίο όπως προαναφέρθηκε θα συνδυαστεί με τους διαγωνισμούς. Το ίδιο ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά έργα πάνω από 1 MW για τα οποία οι κατευθυντήριες γραμμές προβλέπουν διαγωνισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι με το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να ψηφίσει μέχρι τέλος του χρόνου (και να εφαρμοστεί από το 2016), ένα καινούργιο σχέδιο ενίσχυσης των ΑΠΕ που να είναι συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προθεσμία αυτή μάλιστα προέκυψε μετά από ολιγόμηνη παράταση, αφού με το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα έπρεπε να έχουμε έτοιμο το νέο σχέδιο από τον Ιούλιο του 2015. Ωστόσο, η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει σημαντικά και τώρα εκείνο που επιδιώκουμε είναι με την προκοινοποίηση που εστάλη και με την κοινοποίηση του συνολικού σχεδίου τον Ιανουάριο, να πάρουμε μια μικρή παράταση και να «σωθεί» το σύστημα.

 

Πηγή:energypress.gr

RELATED ARTICLES