Tη συνεργασία τους, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του ρεύματος μετανάστευσης κυρίως των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain) ανακοίνωσαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ).
Η πρωτοβουλία κινείται προς την κατεύθυνση αντιστοίχισης των δεξιοτήτων των φοιτητών του Πολυτεχνείου, με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε πρώτη φάση του κλάδου της πληροφορικής της Β. Ελλάδας, για έρευνα και ανάπτυξη. Οι καθηγητές του πανεπιστημίου θα έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τα θέματα των διπλωματικών εργασιών, όσων φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δράση, συνεκτιμώντας και ανάγκες των επαγγελματιών του κλάδου της πληροφορικής, ενώ οι φοιτητές κατά την εκπόνηση της διπλωματικής τους θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν την εμπειρία της σχετικής αγοράς και των επιχειρήσεων και να έρχονται σε επαφή μαζί τους, στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49), το οποίο θα τους φιλοξενεί μέχρι την ολοκλήρωση της διπλωματικής.
Από την άλλη θα δίνεται η ευκαιρία σε μικρές επιχειρήσεις να έρχονται σε επαφή με την ερευνητική δουλειά του πανεπιστημίου και να βελτιώνονται, να λύνουν προβλήματα, αξιοποιώντας τη σχετική τεχνογνωσία. Η προετοιμασία θα αρχίσει από τον Ιούνιο και η εφαρμογή της πρωτοβουλίας θα ενεργοποιηθεί πλήρως από τον Σεπτέμβριο, με ωφελούμενα αρχικώς, σαράντα με πενήντα άτομα ανά κύκλο, ενώ στην πρώτη φάση θα συμμετάσχουν πάνω από είκοσι επιχειρήσεις.
“Πέρα από τη δουλειά που θα κάνουν για τη διπλωματική τους θα έχουν βοήθεια τύπου mentoring για να αναπτύξουν την εργασία τους, έτσι ώστε να μπορεί ενδεχομένως να φτάσει σε ένα ολοκληρωμένο προϊόν, ή μια ολοκληρωμένη υπηρεσία, που αργότερα θα αποτελέσει τη βάση για μια δική τους εταιρία” είπε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας.
Τόνισε ότι η αρχή γίνεται με τον κλάδο της πληροφορικής και εταιρίες που παράγουν λογισμικό και έχουν πελάτες και στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλους τομείς. Πρόσθεσε ότι τέτοιες δράσεις μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή αντιπρόταση στην τάση φυγής των νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό, αφού μέσα από την διαδικασία αυτή, αρκετοί απόφοιτοι μπορούν ευκολότερα έρθουν σε επαφή με υπάρχουσες επιχειρήσεις, που έχουν ανάγκη από ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, πριν ακόμη αποφοιτήσουν, ή και να δημιουργήσουν δικές τους εταιρίες αργότερα, δραστηριοποιούμενοι στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρης Μπίλλιας σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική δράση για τους μηχανικούς οι οποίοι πλήττονται σοβαρά από την κρίση τα τελευταία έξι, επτά χρόνια και αναγκάζονται να αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό, εξ ανάγκης, οι οποίοι δε θα έφευγαν εάν είχαν τη δυνατότητα και μια ευκαιρία για δουλειά. “Το φαινόμενο αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι δυνατόν οι ακριβές και επίπονες σπουδές του μηχανικού και η προστιθέμενη αξία να φεύγει στο εξωτερικό χωρίς αντίκρισμα για την ελληνική πολιτεία” είπε ο κ. Μπίλιας. Σημείωσε ότι η δράση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ειδικότητες, χημικών, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, κ.α. “Σε πλήρη ανάπτυξη στόχος είναι να έχουμε και εταιρίες εκτός ΣΕΠΒΕ” πρόσθεσε ο κ. Μπίλλιας.
Τόνισε ότι ο χρόνος φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ, τις οποίες θα διαμορφώσει κατάλληλα ο ΣΕΠΒΕ, ώστε πληρούν τις προϋποθέσεις για την εργασία των φοιτητών που θα ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα, θα είναι για τις διπλωματικές εργασίες προπτυχιακών φοιτητών έως έξι μήνες και για τις διδακτορικές διπλωματικές έως και τριάντα έξι μήνες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ Κωστής Καγκελίδης σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί μια “τίμια ρεαλιστική αντιπρόταση” σε νέους μηχανικούς να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα και να σταματήσει η μετανάστευση των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, που πλήττει κυρίως κλάδους με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και ιδιαίτερα τον κλάδο της πληροφορικής, ο οποίος παρά την κρίση, όπως είπε εξακολουθεί να διατηρεί τις θέσεις εργασίας και να είναι ανταγωνιστικός.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος που δήλωσε την υποστήριξη του στο εγχείρημα, ευχαριστώντας τους συνεργαζόμενους φορείς, καθώς και ο Σωτήρης Σιάγας, στέλεχος του ΣΕΠΒΕ, που διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο εταιρίες start up, αλλά δίνει τη δυνατότητα μέσα από τη συνέργεια να αναπτυχθούν και εταιρίες spin off και spin out (εταιρίες -τεχνοβλαστοί) από το πανεπιστήμιο.
Τέλος, σε ερώτηση για το ένα θα υπάρχει αμοιβή των φοιτητών για τις εργασίες, ο κ. Μήτκας διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται αμοιβή για τις προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οικονομική στήριξη από τις συμμετέχουσες εταιρίες, ενώ για τα διδακτορικά πρόσθεσε ότι, συνήθως, έχουν υποστήριξη από ευρωπαϊκά προγράμματα.