Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΣύντομα η προκήρυξη του κατασκευαστικού έργου της «Πράσινης Γειτονιάς»

Σύντομα η προκήρυξη του κατασκευαστικού έργου της «Πράσινης Γειτονιάς»

save energyΟλοκληρώθηκε το σύνολο των κατασκευαστικών μελετών για την υλοποίηση του έργου της Πράσινης Πιλοτικής Αστικής Γειτονιάς, που περιλαμβάνει τις προμελέτες, τις μελέτες εφαρμογής και τα τεύχη μελετών εφαρμογής για την προκήρυξη του κατασκευαστικού έργου για:

-Αρχιτεκτονικά της κατασκευής

-Ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα για φωτισμό και παραγωγή ηλεκτρισμού, θερμότητας και ψύξης από συστήματα ΑΠΕ: ηλιακοί συλλέκτες, φωτοβολταϊκά, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.

Σύμφωνα με το ΚΑΠΕ, οι παραπάνω μελέτες περιλαμβάνουν σχέδια, προϋπολογισμούς, προδιαγραφές και διαστασιολόγηση των συστημάτων και αναμένεται σύντομα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η τελική έγκριση για την δημοσιοποίηση της προκήρυξης του κατασκευαστικού έργου.

Η Πράσινη Γειτονιά, το πρώτο επιδεικτικό, καινοτόμο κοινωνικό έργο του ΥΠΕΚΑ,  δημιουργείται σε οικοδομικό τετράγωνο του Δήμου Αγίας Βαρβάρας με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και συντονίζεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), σε στενή συνεργασία με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας.

Tα κτήρια της περιοχής παρέμβασης, όπου διαμένουν πολίτες χαμηλού εισοδήματος,  αναβαθμίζονται ενεργειακά με τη χρήση τεχνικών και συστημάτων εξοικονόμησης (π.χ. μόνωση εξωτερικού κελύφους κτιρίων), σε συνδυασμό με την  χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την κάλυψη των ηλεκτρικών θερμικών και ψυκτικών φορτίων τους (γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, ηλιακοί συλλέκτες, φωτοβολταϊκά συστήματα), με αποτέλεσμα τη μείωση, σχεδόν μηδενισμό της ενεργειακής κατανάλωσής τους και των συνεπαγόμενων εκπομπών αερίων ρύπων. Αυτό πρακτικά σημαίνει σχεδόν μηδενικές δαπάνες των κατοίκων, για κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών τους που συνδέονται με την ενέργεια, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της θερμικής και οπτικής άνεσης μέσα στα σπίτια τους.

energypress.gr

RELATED ARTICLES