Τον συντονισμό του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Smart GEMS, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 της ΕΕ, το οποίο εστιάζει στον σχεδιασμό και βελτιστοποίηση πραγματικών υποδομών έξυπνων δικτύων, αναλαμβάνει το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ο τομέας των έξυπνων δικτύων προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων και των διαμορφωτών πολιτικών για την ενέργεια σε διεθνές επίπεδο. Ο κύριος στόχος του έργου είναι να αναλύσει πλήρως όλες τις πτυχές των Ευφυών Δικτύων (Smart Grids) στοχεύοντας στη βελτίωση της αξιοπιστίας, το μετριασμό των κινδύνων, τη διαμόρφωση του φορτίου, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, τη βέλτιστη παραγωγή-κατανάλωση, καθώς και την έξυπνη παρακολούθηση και τον έλεγχο.
Τα ευφυή αυτά δίκτυα (Smart Grids) χρησιμοποιούν μοντέρνα ψηφιακή τεχνολογία και προχωρημένους αλγορίθμους πληροφορικής για τον ευφυή έλεγχο της ροής ενέργειας. Σε συνδυασμό με τα συστήματα έξυπνων μετρητών το Smart Grid μπορεί να εποπτεύει αυτόματα την ενεργειακή κατανάλωση, βάση διαδικασιών που καθορίζει η ενεργειακή πολιτική.
Κατά τη διάρκεια του έργου SMART GEMS, θα αναβαθμιστεί η γνώση, η καινοτομία και οι δεξιότητες των συμμετεχόντων. Θα γίνουν ανταλλαγές και αποσπάσεις προσωπικού και θα διενεργηθεί ένα μείγμα έρευνας και εκπαίδευσης για τη μεγιστοποίηση των προοπτικών επαγγελματικής σταδιοδρομίας των ερευνητών που συμμετέχουν. Η μεθοδολογική προσέγγιση έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ερευνητών και την προώθηση ιδεών από την έρευνα στην αγορά και το αντίστροφο.
Στο έργο συμμετέχουν εταιρείες και πανεπιστήμια με αποδεδειγμένη εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα των ευφυών δικτύων διαμορφώνοντας ένα συνεργατικό σχήμα για την υλοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων με στόχο την παραγωγή καινοτομίας. Το Πολυτεχνείο Κρήτης ως συντονιστής του έργου Smart GEMS πρόκειται να φιλοξενήσει σημαντικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στις εγκαταστάσεις του.
Ειδικότερα το Εργαστήριο Ενεργειακής Διαχείρισης Δομημένου Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης (EMBER) έχει αναλάβει μεταξύ άλλων την υλοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων για την περαιτέρω αξιοποίηση των εγκαταστάσεων CAMP IT που περιλαμβάνουν έξυπνους μετρητές, προηγμένες μετρητικές υποδομές, ευφυή δικτυακά συστήματα διαχείρισης ενέργειας κ.α.
Παράλληλα, για την υλοποίηση των στόχων του έργου ο βιομηχανικός εταίρος AEA διαθέτει στους ερευνητές και εταίρους πρόσβαση στην έξυπνη κοινότητα LEAF που αποτελείται από κατοικίες μηδενικών εκπομπών CO2, σχολείο που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια, φιλικές προς το περιβάλλον βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υδροηλεκτρικά συστήματα παραγωγής ενέργειας, σταθμό παρακολούθησης και ελέγχου, ηλεκτροκίνητα οχήματα κ.α. Μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του Smart GEMS έχουν τεθεί οι στόχοι:
• Ανάπτυξη βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ καινοτόμων επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών φορέων
• Προώθηση καινοτομιών σε επίπεδο διεργασιών και προϊόντων
• Διεύρυνση δικτύωσης για την προώθηση των έξυπνων δικτύων και των έξυπνων πόλεων
• Υποστήριξη νεοφυούς επιχειρηματικότητας και τεχνοβλαστών.
Η πρώτη συνάντηση των εταίρων του έργου Smart GEMS έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Πηγή:tee.gr