Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΣυστήνεται Σύνδεσμος Δήμων με εργοστάσια αφαλάτωσης

Συστήνεται Σύνδεσμος Δήμων με εργοστάσια αφαλάτωσης

nisyrosΜε πρωτοβουλία του δήμου Νισύρου συστήνεται Σύνδεσμος των Νησιωτικών Δήμων που λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης  για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης των νησιών.

Σημειώνεται ότι οι δήμοι που διαθέτουν εργοστάσια αφαλάτωσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης στη συνέχιση λειτουργίας των μονάδων λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας και των χαμηλών εσόδων τους.

Τα μέλη του συνδέσμου που θα συσταθεί αναμένεται να διεκδικήσουν επιδότηση από το Ελληνικό κράτος προκειμένου να μπορέσουν οι κάτοικοι των νησιών να έχουν το βασικότερο αγαθό.

Η σύσταση συνδέσμου αναμένεται να οδηγήσει στον συντονισμό των προσπαθειών όλων των νησιών για εξεύρεση λύσης.

Παρακάτω ακολουθεί η επιστολή που εστάλη στους παρακάτω Δήμους:

1.Δήμος Καλύμνου Δωδεκανήσου 2.Δήμος Λέρου Δωδεκανήσου 3.Δήμος Μεγίστης Δωδεκανήσου 4. Δήμος Σύμης Δωδεκανήσου 5.Δήμος Χάλκης Δωδεκανήσου 6.Δήμος Θήρας Κυκλάδων 7.Δήμος Ιητών Κυκλάδων 8.Δήμος Μήλου Κυκλάδων 9.Δήμος Μυκόνου Κυκλάδων 10.Δήμος Πάρου Κυκλάδων 11.Δήμος Σίφνου Κυκλάδων 12.Δήμος Σύρου Κυκλάδων 13.Δήμος Τήνου Κυκλάδων 14.Δήμος Φολεγάνδρου Κυκλάδων 15.Δήμος Οινουσσών Χίου 16.Δήμος Χίου Νομού Χίου 17.Δήμος Ιθάκης Κεφαλληνίας 18.Δήμος Κέρκυρας Ν. Κέρκυρας 19.Δήμος Παξών Κέρκυρας 20.Δήμος Πόρου Αττικής

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι νησιωτικοί δήμοι και οι επιχειρήσεις ύδρευσης τους, είναι πλέον οι κύριοι παραγωγοί-τροφοδότες πόσιμου ύδατος, για τα άνυδρα νησιά μας, με τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Τα προβλήματα, οι προκλήσεις και οι δυνατότητες, όπως αποτυπώνονται από την καθημερινή ενασχόληση μας με την παραγωγή νερού μας φέρνει, εκ των πραγμάτων, αντιμέτωπους με την ανάγκη σύστασης μιας συλλογικής κίνησης που θα μεριμνά για τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας, όσον αφορά στις σχέσεις μας με την πολιτεία αλλά και την κοινωνία.

Η Νίσυρος έχει μακρόχρονη ιστορία στην παραγωγή πόσιμου νερού από αφαλάτωση, παρόλα αυτά στις μέρες που διανύουμε αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, στα οποία δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει χωρίς την απαραίτητη συνδρομή του κράτους. Αντίστοιχα προβλήματα βέβαια αντιμετωπίζουν και οι περισσότεροι Δήμοι που λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης και αυτό κάνει ακόμα πιο έντονη την απουσία συντονισμού δράσεων προς την επίτευξη κοινών στόχων. Γι αυτό το λόγο, ο Δήμος Νισύρου και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Νισύρου αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και καλούν όλους τους νησιωτικούς Δήμους που λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης να συμμετέχουν ενεργά στην ίδρυση ενός Συνδέσμου Δημοτικών Αφαλατώσεων Νήσων. Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους Συνδέσμους ΟΤΑ αναπτύσσεται στα άρθρα 245-251 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006)και μέρος αυτού επισυνάπτεται σε παράρτημα που ακολουθεί για να έχετε μια πρώτη ιδέα του τρόπου σύστασης και λειτουργίας ενός Συνδέσμου ΟΤΑ.

Με τιμή,

Χριστοφής Ι. Κορωναίος

Δήμαρχος Νισυρίων

 

localit.gr

RELATED ARTICLES