Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΤα capital controls βάζουν στον πάγο και το real estate

Τα capital controls βάζουν στον πάγο και το real estate

akinita3Μεγάλη αγωνία επικρατεί και στις εταιρείες real estate σχετικά με τα capital controls και πότε αυτά θα χαλαρώσουν.

Οι τραπεζικοί περιορισμοί εμποδίζουν την όποια αγορά υπάρχει παγώνοντας μικρά deals. Για παράδειγμα έχουν μπλοκάρει έτοιμα συμβόλαια αγοράς ακινήτων αξίας 40-80 χιλ. ευρώ γιατί οι πωλητές δεν θέλουν να έχουν στην τράπεζα ένα ποσό που δεν μπορούν να «τραβήξουν» όποτε θέλουν. Ανησυχούν δε ακόμη για ενδεχόμενο κούρεμα, παρ’ ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνεχίζεται κανονικά.

Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές συνεργείων κ.λπ. στις αποπερατώσεις σπιτιών ή στις ανακαινίσεις.

Η άρση των τραπεζικών απορρήτων είναι άγνωστο ποτε θα γίνει και για το θέμα αυτό συζήτησαν οι Γ. Χουλιαράκης και Γ. Στουρνάρας. Όπως αποφασίστηκε δεν θα αυξηθεί το ανώτερο όριο ανάληψης των 420 ευρώ εβδομαδιαίως ή 1.800 ευρώ το μήνα αλλά θα χαλαρώσουν τα μέτρα για τις επιχειρήσεις. Π.χ. εξετάζεται η δυνατότητα προεξόφλησης των τραπεζικών ή άλλων δανείων ή η δυνατότητα ανάληψης ποσών πάνω από 15.000 ευρώ για εταιρείες χωρίς τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Πάντως ο πρώην υπουργός Γ. Σταθάκης προέβη σε μια απίστευτη δήλωση για τα capital controls. Ως πολιτικός θα πω ότι θα αρθούν σε δύο μήνες, ως οικονομολόγος δεν μπορώ να πω πότε θα αρθούν. Η άρση θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.”

 

Πηγή: ered.gr

RELATED ARTICLES