Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρής και μεσαίας κλίμακας αυθαιρεσίες έχουν σπεύσει να ενταχθούν στις διαδικασίες τακτοποίησης και πληρώνουν ήδη τις δόσεις των προστίμων, σε αντίθεση με αυτούς που έχουν μεγάλες παρανομίες οι οποίοι φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής.
Η επιχείρηση αυθαίρετα πάντως έχει ωφελήσει πολλαπλώς τα δημόσια ταμεία και με πρόχειρους υπολογισμούς θα αποδώσει πάνω από τρία δισ. ευρώ.
Λίγους μήνες πριν από τη νέα προθεσμία για υποβολή δηλώσεων, με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, έχουν υποβληθεί πάνω από 860 χιλιάδες δηλώσεις.
Περίπου 700 χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και έχουν αρχίσει να πληρώνουν παράβολα και δόσεις. Εχουν ήδη καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ και οφείλουν άλλα 600 εκατ. ευρώ.
Σε επεξεργασία βρίσκονται περίπου 170 χιλιάδες περιπτώσεις, που έχουν κατοχυρώσει την ένταξή τους στο σύστημα αλλά δεν έχουν καταβάλει ακόμη ούτε το παράβολο των 500 ευρώ.
Από τα στοιχεία που έχουν ήδη κοινοποιήσει στο σύστημα, εκτιμάται ότι θα πληρώσουν συνολικά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Αυτό όμως δείχνει ότι πρόκειται για μεγάλης κλίμακας παρανομίες, π.χ. από ξενοδοχεία, εργοστάσια και βίλες που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες και έχουν χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια ή που οι παρανομίες τους υπερβαίνουν το 50% των όρων δόμησης στην περιοχή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο σε μία περίπτωση βιομηχανίας ο ιδιοκτήτης της καλείται να πληρώσει πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ!
Σε συνοικίες του Ηρακλείου Κρήτης οφείλονται πρόστιμα τακτοποίησης της τάξης των 40 έως και 50 χιλιάδων ευρώ, γι’ αυτό είναι πολύ λίγες οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί.
Στη χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός εκτίμησε ότι έως τώρα έχει ενταχθεί στο σύστημα περίπου το 50% των περιπτώσεων, ανεβάζοντας στα 2 εκατ. τις ιδιοκτησίες με πολεοδομικές παρανομίες.
Η στάση αναμονής ενισχύεται και από πληροφορίες από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη Αυγούστου.
Ο Γ. Τσιρώνης έχει προαναγγείλει μειώσεις προστίμων για μικρής κλίμακας παραβάσεις, οι οποίες προβλέπεται να τακτοποιούνται με απλή δήλωση και χωρίς την πληρωμή παράβολου.
Σε περιπτώσεις διαμορφωμένων οικισμών αυθαιρέτων θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων και οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις, αφού θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος των υποδομών (πλατείες, δρόμοι κ.λπ.).
Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο συνδέονται με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων και κυρίως με την εφαρμογή του συστήματος της έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών, που εφαρμόστηκε το 2014 πιλοτικά σε έξι δήμους, αλλά δεν προχώρησε η πλήρης υλοποίησή του.
«Εχει ετοιμαστεί από το 2014 η κοινή υπουργική απόφαση, αλλά δεν έχουν μπει τρεις υπογραφές», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Εξέφρασε επίσης τη διαμαρτυρία του γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει καταβάλει στο ΤΕΕ το κόστος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αυθαιρέτων και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να μπλοκάρει τη λειτουργία της ως μέσο πίεσης για την καταβολή των οφειλών που εκκρεμούν από το 2011.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για να παραμείνει η πλατφόρμα σε λειτουργία, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των μηχανικών.
Ο Γ. Στασινός τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης του συστήματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, που έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, γιατί εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν καθοριστεί οι ζώνες υποδοχής των επιπλέον τετραγωνικών ώστε να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον σε ορισμένες περιοχές υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Χαρά Τζαναβάρα