Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΤΕΕ: Αδιέξοδη η Τροπολογία του Υφυπουργού Κλιμ. Κρίσης με θέμα...

ΤΕΕ: Αδιέξοδη η Τροπολογία του Υφυπουργού Κλιμ. Κρίσης με θέμα την «Απλοποίηση της Διαδικασίας για τα σεισμόπληκτα»

Την Παρασκευή 26 Απριλίου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υποστήριξε στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θεσμοθετείται τροποποίηση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής για την περίπτωση του σεισμού του Αρκαλοχωρίου.

Έκπληκτοι οι Μηχανικοί του ΤΕΕ/ΤΑΚ αλλά και  οι πληγέντες του Αρκαλοχωρίου  αναμέναμε, την εφαρμογή ή την εναρμόνιση της πρότασης του ΤΕΕ/ΤΑΚ, περί απλοποίησης των διαδικασιών, για τα χαρακτηρισμένα από τη ΔΑΕΦΚ ως Πράσινα Κτίρια αλλά και τα Κίτρινα κτίρια  χωρίς βλάβες  στου φέροντα οργανισμό.

Μία πρόταση που έχουμε καταθέσει σε αρκετές συνεδριάσεις, υπουργικές επιτροπές αλλά  και στη Βουλή μέσω των Βουλευτών  της ΠΕ Ηρακλείου όλων των κομμάτων,  καθώς η αναγκαιότητά της, έχει αναδειχθεί αρκετές φορές, τόσο στα Τοπικά όσο και στα Πανελλαδικά ΜΜΕ.

Διαπιστώσαμε μία πρόταση, που μόνο ο…. «τίτλος»  φαίνεται μας καλύπτει. Η πρόταση διευκόλυνσης αφορά καθαρά  μόνο το Υπουργείο, καθώς δεν αποτελεί μία πιο σύντομη ή πιο πρακτική διαδικασία με λιγότερη γραφειοκρατία, αλλά…..

Μία πρόταση οικειοθελούς παραίτησης από τη δυνατότητα επιδότησης της επισκευής του κτιρίου!!!

Το Υπουργείο δε διευκολύνει τους πολίτες να επισκευάσουν πιο γρήγορα ή με ικανοποιητική αποζημίωση τα κτίρια, αλλά τους δίνει τη δυνατότητα με μία «αυθαίρετη» διαδικασία «αποδεικτικών» εγγράφων, για απόσυρση από τη διεκδίκηση αποζημίωσης.

Θεωρούμε ότι, το Υπουργείο παίζει με το μέλλον ενός ολόκληρου δήμου, και περιπαίζει, επιδεικτικά πλέον, το σύνολο των μηχανικών.

Εδώ και 2 χρόνια, έχουμε αποστείλει επανειλημμένως  την πρόταση μας, , με μέγιστο δημοσιονομικό κόστος 8 εκατομμύρια ευρώ για τα πράσινα κτίρια (2000 κτίρια) και άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ για τα Κίτρινα χωρίς βλάβη στο φέροντα οργανισμό, όπου με αυτά τα 28 εκατομμύρια ευρώ, εδώ και 1 χρόνο θα είχαν ήδη επισκευαστεί 4500 κτίρια, τα χρήματα θα είχαν κυκλοφορήσει στην τοπική αγορά, που συρρικνώθηκε μετά το σεισμό  και θα δημιουργούταν παράλληλα μία αίσθηση ελπίδας για το σύνολο των κατοίκων!

Το Υπουργείο όμως δε θέλει να οδηγήσει σε λύσεις και διεξόδους, αλλά σε αδιέξοδα!

  • Είναι αδιέξοδο να καλείς τους ιδιοκτήτες, που περιμένουν εδώ και δυόμιση χρόνια να επισκευάσουν τις κατοικίες τους ενώ έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία του φακέλου και έχουν δαπανήσει τόσα χρήματα για τη σύνταξή του,  να αποσυρθούν από τη διαδικασία με αποζημίωση την 1η Αρωγή 3000 ευρώ!!!!
  • Είναι αδιέξοδο να δίνεται μία φαινομενική διευκόλυνση, που  δεν καλύπτει  τις ανάγκες αποκατάστασης αλλά δίνει διέξοδο  στις αδυναμίες του Υπουργείου και των πολιτικών του.
  • Είναι απαράδεκτο να απαξιώνεται εντελώς η διαδικασία επισκευής των κτιρίων. Μέχρι τώρα η πολιτεία δεν εμπιστεύθηκε  μέσα από  τις διαδικασίες της ΔΑΕΦΚ  τους μηχανικούς,  αλλά εμπιστεύεται τα «κατάλληλα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την ολοκλήρωση της επισκευής».

Αναρωτιόμαστε : Ποιας επισκευής; Με βάση ποιας  οδηγίας; Με βάση ποια επίβλεψης;

  • Είναι απαράδεκτο ενώ στην υφιστάμενη διαδικασία δεν απαιτείται η κατάθεση  τιμολογίων, να ζητείται  για την «έξοδο» συνεπώς από τη διαδικασία, με υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη, χωρίς άλλη απαίτηση από το δημόσιο, το μόνο αποδεικτικό έγγραφο για τη τεκμηρίωση της αποκατάστασης του σεισμόπληκτου κτιρίου, να είναι  το τιμολόγιο των 3000 ευρώ.

Αναρωτιόμαστε :  Όταν η υπογραφή του ιδιώτη μηχανικού δεν αρκεί για το Υπουργείο για την αποκατάσταση, ποια υπογραφή θα βεβαιώνει τα κατάλληλα δικαιολογητικά;

  • Είναι απαράδεκτο να απαξιώνει η πολιτεία το ρόλο των μηχανικών τόσο έντονα! Θεωρεί μόνο την ΔΑΕΦΚ /ΤΑΕΦΚ αρμόδια να αναλάβει την ευθύνη για τη μελέτη αποκατάστασης των κτιρίων ακόμα και με ελαφριές βλάβες, Ενώ  θεωρεί τους μηχανικούς  κατάλληλους μόνο για να συγκεντρώνουν νομιμοποιητικά έγγραφα και να υποστηρίζουν τη γραφειοκρατική διαδικασία της ΔΑΕΦΚ.
  • Είναι απαράδεκτο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να μην έχει πάρει θέση στην συνεχόμενη απαξίωση του ρόλου του Μηχανικού από το Υπουργείο!
  • Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο να αγνοεί την τεκμηριωμένη πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ για τα κτίρια με ελαφριές βλάβες που επισπεύδει τη διαδικασία με έκδοση ειδικής άδειας μικρής κλίμακας εκτός διαδικασίας ΔΑΕΦΚ!!

Για την τεκμηρίωση των προαναφερομένων ζητάμε :

  • Την άμεση επανεξέταση της πρότασης του ΤΕΕΕ/ΤΑΚ για απλοποίηση της διαδικασίας από το Υπουργείο .
  • Την άμεση απόσυρση της ρύθμισης που υποστήριξε ο Υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος.
  • Απαιτούμε την αλλαγή στάσης από το Υπουργείο που απαξιώνει το ρόλο του μηχανικού και διαιωνίζει τα προβλήματα ενός ολόκληρου δήμου που υποφέρει από τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού, τη γραφειοκρατία της ΔΑΕΦΚ και την ολιγωρία της πολιτείας στη συνολική αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

 

Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ταβερναράκης

RELATED ARTICLES