Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΤείχος για τα αποθεματικά

Τείχος για τα αποθεματικά

apozimiwsiΟρατό είναι το ενδεχόμενο για την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στην κυβέρνηση της Αριστεράς με αφορμή τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων. Μετά την ΑΔΕΔΥ τείχος άρνησης στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την εθελοντική τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην ΤτΕ, σηκώνουν πολλές Ομοσπονδίες Συλλόγων Εργαζομένων.

Ηδη η ΟΤΟΕ εξέφρασε τη ρητή της αντίρρηση μιλώντας για σοβαρές ευθύνες, οι οποίες δεν εξαντλούνται μόνο στο νομικό επίπεδο, αλλά αφορούν και το ηθικό και το πολιτικό επίπεδο, κουνώντας ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ την αριστερή ιδεολογική του ταυτότητα.

«Εχουν λεηλατηθεί»

Στο ίδιο μοτίβο φαίνεται ότι κινούνται και οι ομοσπονδίες Τύπου και Χάρτου, των εργαζομένων στο Φάρμακο, των Οικοδόμων και των Συνταξιούχων ΙΚΑ με εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, σε μία κυβερνητική προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων.

Η κυβερνητική γραμμή επιχειρημάτων στηρίζεται στη δέσμευση ότι η επένδυση του ρευστού των ασφαλιστικών ταμείων σε κρατικά repos είναι καθαρά εθελοντική και δεν επεμβαίνει η κυβέρνηση σ’ αυτήν.

Μάλιστα ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται το κράτος να αγγίξει τα αποθεματικά των Ταμείων», τα οποία είναι, όπως είπε ο υπουργός, «ο κουμπαράς» των ασφαλισμένων, «που έχει λεηλατηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Εδώ βέβαια ανιχνεύονται και τα τεράστια ερωτήματα αφού πρώτη φορά τα συνδικάτα αντιδρούν τόσο έντονα σε τέτοιες κοινές μέχρι τώρα για τις προηγούμενες κυβερνήσεις πρακτικές που ωστόσο ήταν ανομιμοποίητες. Επίσης μέχρι τώρα τα Ταμεία δεν έχασαν χρήματα από τέτοιου είδους βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αλλά οι απώλειές τους αφορούν θαλασσοδάνεια, επενδύσεις σε δομημένα προϊόντα και βεβαίως στο «επάρατο» PSI.

Μάλιστα επ΄ αυτού ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει σταδιακά τις απώλειες που προκλήθηκαν από το καταστροφικό PSI που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας τελείωσαν.

Τέλος ενημέρωσε τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους για τις νομοθετικές ενέργειες που θα δρομολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες, όπως είναι η δημιουργία ενός ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης -από τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης- αλλά και η υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης για να μπει φρένο σε νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Τζώρτζης Ρούσσος

efsyn.gr

RELATED ARTICLES