Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΘα πάψει η Γερμανία να είναι η χώρα των μηχανικών;

Θα πάψει η Γερμανία να είναι η χώρα των μηχανικών;

Είτε ηλεκτρολόγος μηχανικός είτε μηχανικός υπολογιστών, πολιτικός μηχανικός ή μηχανικός με εξειδίκευση στην τεχνολογία κτιρίων, όποιος αναζητεί στη Γερμανία εργασία σε αυτόν τον κλάδο έχει πολλές επιλογές. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 υπήρχαν 387 κενές θέσεις για 100 αιτούντες, ενώ έναν χρόνο αργότερα 471 θέσεις, μια αύξηση της τάξεως σχεδόν του 22%.

Στα τέλη του 2022 υπήρξαν συνολικά 170.300 κενές θέσεις εργασίας για μηχανικούς στη Γερμανία. Η Ενωση Γερμανών Μηχανικών (VDI) προειδοποιεί πως υπάρχει παντού έλλειψη εργαζομένων και πως η κατάσταση αυτή είναι επισφαλής καθώς τα δημόσια κατασκευαστικά έργα έχουν σταματήσει ή δεν μπορούν καν να ξεκινήσουν, Παράλληλα και τα έργα ψηφιοποίησης παραμένουν στάσιμα.

Η Γερμανία εδώ και δεκαετίες είναι γνωστή ως χώρα των μηχανικών και χαίρει μεγάλης αναγνώρισης σε παγκόσμιο επίπεδο για την τεχνογνωσία της. «Στη Γερμανία ζούσαμε πραγματικά από το καλό ανθρώπινο δυναμικό, αυτή ήταν η δύναμή μας», λέει ο μηχανικός Ντίτερ Βέστερκαμπ, που είναι επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογίας και Κοινωνίας στο VDI. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι συνταξιούχοι και λιγότεροι φοιτητές στον κλάδο. Ομως δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως δεν υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.

Λιγότεροι οι σπουδαστές στον τομέα μηχανολογίας

Στα βασικά μαθήματα που προβλέπονται για τους σπουδαστές μηχανολογίας, ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών μειώνεται σημαντικά. «Συνεπώς αναμένεται σημαντική μείωση του αριθμού αποφοίτων τα επόμενα χρόνια», λέει ο οικονομολόγος Αξελ Πλούνεκε από το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο στην Κολωνία. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει αύξηση της ανάγκης για μηχανικούς, ειδικά στον τομέα των φιλικών προς το κλίμα τεχνολογιών και προϊόντων. Ερευνα του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου αναφέρει πως μελλοντικά το 43% των εταιρειών θα χρειάζονται περισσότερους μηχανικούς και το 63% περισσότερους ειδικούς πληροφορικής.

Ο Ντίτερ Βέστερκαμπ προειδοποιεί πως η βιομηχανία παρακολουθεί στενά αυτή την έλλειψη. «Από τον κλάδο ακούμε πως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι μια κατάσταση για την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, απλώς υπάρχει». Αυτό όμως εξαλείφει ένα βασικό επιχείρημα υπέρ της Γερμανίας. «Εάν κάποιος έχει αυτή την κατάσταση κατά νου και γνωρίζει πως τα πράγματα είναι διαφορετικά σε άλλες χώρες, τότε θα είναι δύσκολο να πειστεί ο βιομηχανικός κλάδος να επενδύσει στη χώρα μελλοντικά, και αυτό θα ήταν μοιραίο», συμπληρώνει. Εν τέλει διακυβεύεται η ευημερία της χώρας.

Ο ίδιος αναφέρει πως μοναδική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η εισαγωγή ειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό. Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 126,5% αλλοδαπών εργαζομένων σε επαγγέλματα μηχανικών. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η πολιτική ηγεσία έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και επί του παρόντος θέλει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση.

Ο Ντίντερ Βεστερκάμπ υπογραμμίζει ότι η VDI καλωσορίζει αυτή τη στρατηγική και ελπίζει να εφαρμοστεί, ειδάλλως η Γερμανία οδεύει σε λάθος κατεύθυνση. Ο Γερμανός μηχανικός τονίζει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όταν ένας επιχειρηματίας θέλει να προσλάβει κάποιο άτομο από το εξωτερικό. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και μήνες και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά η χώρα αυτή τη στιγμή, λέει ο ίδιος.

Η γραφειοκρατία κρατάει πίσω τους εργαζομένους από το εξωτερικό

Από την άλλη πλευρά, ο οικονομολόγος Πλούνεκε ζητάει περισσότερη ψηφιοποίηση και περισσότερο προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς, όπως λέει και ο ίδιος, οι αρχές προκαλούν «κυκλοφοριακή συμφόρηση» σε αυτή τη  στρατηγική λόγω των μεγάλων χρονικών καθυστερήσεων. Σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του προβλήματος αποτελούν τα γερμανικά πανεπιστήμια λόγω του ό,τι προσφέρουν πολλές δυνατότητες για να μεταναστεύσει κάποιος και να σπουδάσει ένα από τα επαγγέλματα μηχανολογίας. Μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία, ολοένα και περισσότεροι φοιτητές από το εξωτερικό έρχονταν για να σπουδάσουν εδώ.

Το να παραμείνουν οι ξένοι πτυχιούχοι στη Γερμανία μετά την αποφοίτησή τους είναι δύσκολο, καθώς οι μισοί από αυτούς φεύγουν ακριβώς μετά τις σπουδές τους «και παίρνουν μαζί τους τις γνώσεις που απέκτησαν εδώ», δηλώνει ο Ντίντερ Βέστερκαμπ. Ο μηχανικός λέει πως πρέπει κανείς να φροντίζει τους ανθρώπους που έχει κερδίσει. Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Ενωση Γερμανών Μηχανικών (VDI) συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου τα μέλη της Ενωσης βοηθούν ξένους συναδέλφους ως ένα είδος μέντορα στο εργασιακό, αλλά και στο κοινωνικό κομμάτι.

Επιπλέον, σχεδιάζονται στοχευμένα πακέτα κατάρτισης και περαιτέρω εκπαίδευσης τα οποία «θα δημιουργήσουν γέφυρες για τις μελλοντικές τεχνολογίες». Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργηθούν «διεθνείς κοινότητες», δηλαδή δίκτυα σε εταιρείες και περιφέρειες μέσω των οποίων θα προσελκύονται ευκολότερα μετανάστες σε επαγγέλματα μηχανικών. O Ντίντερ Βέστερκαμπ θεωρεί πως η κοινωνία έχει καθήκον να αναπτύξει μια κουλτούρα υποδοχής αυτών των ανθρώπων, ειδάλλως θα υπάρχουν δυσκολίες μελλοντικά στην ποιότητα ζωής στη Γερμανία.

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES