Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤι αλλάζει στην παραχώρηση αιγιαλών

Τι αλλάζει στην παραχώρηση αιγιαλών

aigialos_3

Η επταμελής σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε οριστικά ότι είναι εκτός νομοθετικού πλαισίου η υπουργική απόφαση που προβλέπει την συλλήβδην μεταβίβαση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης του δικαιώματος χρήσης παραλίας για όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 3944/2015 απόφασή του, αποφάνθηκε ότι στους ΟΤΑ όχι μόνο πρέπει να παραχωρούνται «μεμονωμένα, κατά περίπτωση» οι παραλίες οι οποίοι με την σειρά τους να τις ενοικιάζουν σε τρίτους προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, τροχήλατα αναψυκτήρια, κ.λπ., αλλά η παραχώρηση θα υλοποιείται κατά περίπτωση εφ’ όσον υπάρχουν σχετικά διαγράμματα τα οποία θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους της παραχώρησης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η μεταβίβαση από τους ΟΤΑ του δικαιώματος χρήσης παραλίας σε τρίτους, δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση, καθώς αυτό είναι αντίθετο στην νομοθεσία (νόμος 2971/2001).

Ακόμη, επισημαίνεται στην δικαστική απόφαση ότι αποκλείεται η παραχώρηση αιγιαλού, όχθης κ.λπ. όταν αυτή έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ή έχει χαρακτηρισθεί περιοχή φυσικού κάλους ή υπάρχουν ευπαθή οικοσυστήματα, ενώ δεν μπορεί να επιτρέπονται μόνιμες κατασκευές, καθώς επιφέρουν αλλοίωση στην μορφολογία του αιγιαλού και είναι αντίθετες στον προορισμό του αιγιαλού.

Αναλυτικότερα, αναφέρεται ότι κατά την έννοια των διατάξεων του νόμου 2971/2001 η έγκριση των αρμοδίων υπουργών για «την περαιτέρω μεταβίβαση σε τρίτους του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας εκ μέρους των Ο.Τ.Α. ως παραχωρησιούχων, χορηγείται κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοθέτη για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση και να διαφυλαχθεί η κοινοχρησία τους».

Άλλωστε, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «δεν νοείται συλλήβδην εκ των προτέρων έγκριση εκ μέρους των αρμοδίων υπουργών μεταβιβάσεων που θα χωρίσουν μελλοντικά, διότι έτσι απεμπολούν την αρμοδιότητα ασκήσεως εποπτείας επί των πράξεων των ΟΤΑ, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε διακινδύνευση τα παράκτια συστήματα».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και οικολογική οργάνωση της Ροδόπολης Αττικής, ενώ παρέμβαση είχε κάνει και ο δήμος Σαρωνικού και ζητούσαν να ακυρωθεί υπουργική απόφαση του Μαΐου 2009 (αντικαταστάθηκε με μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις με το ίδιο περιεχόμενο μέχρι και το 2014) που επιτρέπει την «απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού».

Το ΣτΕ ακύρωσε την επίμαχη υπουργική απόφαση, ενώ απέρριψε την παρέμβαση.

 

ered.gr

RELATED ARTICLES