Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαTι αναφέρει το ΤΕΕ για τη διακοπή πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα των...

Tι αναφέρει το ΤΕΕ για τη διακοπή πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα των Προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών

PEAΜε εντολή του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας & Μεταλλείων, Υπηρεσίας του ΥΠΑΠΕΝ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του Αρχείου Ενεργειακών Επιθεωρήσεων, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η πρόσβαση στο Αρχείο Ενεργειακών Επιθεωρήσεων των Επιθεωρητών που δεν έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στις εξετάσεις για την απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή, δεν είναι πλέον εφικτή. Αυτό μόνο ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα buldingcert από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα και επομένως δεν μπορούν να εκτελέσουν ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Στις 25/8 το ΥΠΑΠΕΝ είχε ανακοινώσει ότι θα δοθεί παράταση πρόσβασης ως το τέλος του έτους, αλλά η επίσημη ανακοίνωση διαψεύστηκε σε λίγες μόνο ημέρες, μετά την αλλαγή σε κυβερνητικό επίπεδο. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Ιουλίου το ΥΠΑΠΕΝ είχε δεσμευτεί ότι καταθέτει νομοθετική ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 η προθεσμία για υποχρέωση επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις για την απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή, κατά τις διατάξεις του π.δ. 100/2010. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρόλαβε να πάρει το δρόμο της ψήφισης (όπως και κανένα άλλο σχετικό) λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Όμως παρά την έλλειψη της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, το ΥΠΑΠΕΝ ανακοίνωσε στις 25/8 ότι «λόγω της μη έγκαιρης ρύθμισης του ανωτέρω και για την εύρυθμη λειτουργία της κτηματαγοράς, δίδεται άμεσα πλήρης πρόσβαση χρήσης του πληροφοριακού συστήματος του Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων και του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών (www.buildingcert.gr), ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η έκδοση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)».

Σημείωνε μάλιστα ότι η πρόσβαση αφορά στους Ενεργειακούς Επιθεωρητές που στις 30 Ιουνίου 2015 είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα και τη δυνατότητα έκδοσης ΠΕΑ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αλλαγή στάσης του ΥΠΑΠΕΝ προέκυψε από βάσιμο πρόβλημα νομιμότητας της ανακοινωθείσας παράτασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά από καταγγελίες ενδιαφερομένων, υπήρξε παρέμβαση προς τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο οποίος ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος. Επομένως αφού η παράταση για τους Προσωρινούς Ενεργειακούς Επιθεωρητές έληξε, σύμφωνα με το νόμο, ζητήθηκε να γίνει αυτό πράξη μέσα από το πληροφοριακό σύστημα.

Δεδομένου ότι η όποια παράταση πρέπει να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση και δεν μπορεί να έχει τη μορφή υπουργικής απόφασης (σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται από τους αρμοδίους), η εφαρμογή του νόμου ήταν μονόδρομος για τους υπαλλήλους του Υπουργείου. Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ και αναλόγως των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στην αγορά από το μικρό αριθμό διαθέσιμων ενεργειακών επιθεωρητών θα εξεταστεί η όποια λύση, δεδομένων των μικρών περιθωρίων νομοθετικής κίνησης που έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

 

Πηγή: tee.gr

RELATED ARTICLES