Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΤι σημαίνει το νέο πράσινο IPO για την ελληνική αγορά ΑΠΕ

Τι σημαίνει το νέο πράσινο IPO για την ελληνική αγορά ΑΠΕ

ilektriki-energeia-ape-103128Θετικό μήνυμα συνολικά για την εγχώρια αγορά της πράσινης ενέργειας, η οποία είναι αλήθεια δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των προβλημάτων που προκλήθηκαν στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, δίνει η σημερινή πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης της δεύτερης εταιρείας ανανεώσιμης ενέργειας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Η εταιρεία κατάφερε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον παρά την αρνητική συγκυρία στην αγορά εξαιτίας της υπόθεσης BancoEspiritoSanto, η οποία σημειώνεται ότι καθυστέρησε άλλα IPO’s σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρώτη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από πέντε χρόνια ακινησίας πάντως, στέλνει διπλό μήνυμα τόσο για το ελκυστικό επενδυτικό προφίλ της αγοράς των ΑΠΕ, όσο και για τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς.

Συγκεκριμένα μετά τις τελευταίες αλλαγές, η ελληνική αγορά αιολικής ενέργειας πλέον εμφανίζει θετικές προοπτικές αφού:

• Τα τιμολόγια πώλησης και τα μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς ενέργειας είναι βιώσιμα
• Η ισχύς των πάρκων σε λειτουργία υπολείπεται των στόχων του 2020, υπάρχει δηλαδή ανάγκη για νέα έργα ώστε να εκπληρωθούν οι εθνικές υποχρεώσεις
• Ο τελευταίος νόμος για τις ΑΠΕ έχει περιορισμένη αρνητική επίπτωση στα αιολικά
• Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για μείωση του κόστους επένδυσης
• Οι επενδυτικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί μετά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του ΛΑΓΗΕ
• Οι προοπτικές των αιολικών είναι εξαιρετικά θετικές για το μέλλον, ενώ οι διασυνδέσεις των νησιών θα δημιουργήσουν νέες δυνατότητες εκμετάλλευσης του δυναμικού στο Αιγαίο. Επίσης το αιολικό δυναμικό ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και μειώνει τις ανάγκες για εισαγωγές ενεργειακών πόρων
• Τέλος μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη της αιολικής παραγωγής θα συμβάλει στην μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής.

Η ίδια η Άνεμος είναι μια εταιρεία της οποίας το παραγωγικό δυναμικό σε ποσοστό άνω του 95% προέρχεται από αιολικά πάρκα, στην Ελλάδα, εμφανίζοντας υψηλούς συντελεστές παραγωγής. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει 171 MW σε λειτουργία έχοντας σχεδόν διπλασιάσει το δυναμικό της την τελευταία τριετία (από 87 MW), ενώ διαθέτει ακόμη 341MW περιβαλλοντικά αδειοδοτημένων έργων σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης (4 από τα οποία προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν μέσω του IPO). Επίσης ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει ακόμη 798MW με άδειες παραγωγής και 1000MW σε φάση αιτήσεων, με μεγάλη γεωγραφική διασπορά.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι βασικός μέτοχος της Άνεμος παραμένει ο όμιλος Ελλάκτωρ που διατηρεί το 64,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή:capital.gr

RELATED ARTICLES