Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΤην αποκλειστική αρμοδιότητα στη διαχείριση απορριμμάτων διεκδικεί για τους δήμους η ΚΕΔΕ

Την αποκλειστική αρμοδιότητα στη διαχείριση απορριμμάτων διεκδικεί για τους δήμους η ΚΕΔΕ

skoupidiaΤον αποκλειστικό και κυρίαρχο ρόλο των Δήμων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων, που σήμερα ασκούν οι Περιφέρειες, διεκδικεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Το θέμα έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής Γιώργου Καραμέρου και τη συμμετοχή των δημάρχων της περιοχής. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους Δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου μοντέλου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα που αφορά στους Δήμους και πρέπει να γίνει με συμπράξεις δήμων» , είπε ο κ. Πατούλης. Στόχος, τόνισε, «για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού παραμένει η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης που θα εφαρμόζει – σε επίπεδο πόλης- την ευρωπαϊκή νομοθεσία διαχείρισης απορριμμάτων, θα λειτουργεί αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος για τους κατοίκους, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, οι Δήμοι μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. «Και δεν χρειαζόμαστε ενδιάμεσους για αυτό, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές, να εκμεταλλευθούμε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα» προσέθεσε.

Ο κ. Πατούλης , κάλεσε την Περιφέρεια Αττκής να στηρίξει θεσμικά στην προσπάθεια των Δήμων για να καταστεί λιγότερο δαιδαλώδες το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά για τη χώρα μας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Προανήγγειλε ακόμη με τη διοργάνωση τον επόμενο μήνα από την Κ.Ε.Δ.Ε ημερίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα παρουσιαστούν οι ευρωπαϊκές πρακτικές και μοντέλα διαχείρισης των απορριμμάτων σε ευρωπαϊκές πόλεις.

 

energia.gr

RELATED ARTICLES