Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤην απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν οι Mηχανικοί της Ρόδου

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν οι Mηχανικοί της Ρόδου

engineerΑπορρίπτουν κατηγορηματικά οι μηχανικοί της Ρόδου, το προσχέδιο της κυβέρνησης, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του.

Η εφαρμογή του, θα επιφέρει τραγικές επιπτώσεις, αναφέρουν σε ψήφισμά τους οι μηχανικοί, στο οποίο τονίζουν τα εξής:

«Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, η ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδεκανήσου, η ΠΕΔΜΕΔΕ Δωδεκανήσου και οι σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου, Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Δωδεκανήσου και Τοπογράφων Μηχανικών Δωδεκανήσου πραγματοποίησαν στην Ρόδο Γενική Συνέλευση  με  θέμα το Ασφαλιστικό.

Απορρίφθηκε ομόφωνα, με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης, όπως αυτό έχει δει το φως της δημοσιότητας και ζητείται η απόσυρση αυτού.

Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο θα επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στους Μηχανικούς και γενικότερα στο σύνολο των επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών.

Ενδεικτικά αναφέρονται:
– Καταργεί το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και δημιουργεί ένα ενιαίο φορέα για όλους τους ασφαλισμένους κάνοντας υφαρπαγή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ταμείου μας

– Ανάγει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών με υπέρογκους συντελεστές (38,45%) επί του φορολογητέου εισοδήματος ενός αυτοαπασχολούμενου οι οποίες σε συνδυασμό με το ισχύον φορολογικό καθεστώς οδηγεί στην αφαίμαξη του 70% του φορολογητέου εισοδήματος  (χωρίς τον υπολογισμό των υπόλοιπων φοροδοτικών υποχρεώσεων, προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης 2-4% εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ,  κτλ).

–  Καταργείται το ισχύον ευνοϊκό καθεστώς για τις ασφαλιστικές εισφορές των Νέων Μηχανικών οι οποίοι οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.

– Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρή μείωση των συντάξιμων αποδοχών 30%-50% παρά την αύξηση των ηλικιακών ορίων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση και υποβαθμίζει περαιτέρω την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.

– Αμφισβητείται έντονα η εγγυοδοσία – πιστοδοσία από το νέο φορέα, γεγονός καταστροφικό για το σύνολο των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων της χώρας.

– Δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε αναλογιστική μελέτη, ώστε να είναι σαφές με ποιον τρόπο συνεισφέρουν οι επιμέρους κλάδοι ασφαλισμένων και εν τέλει τον ορίζοντα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, όπως βέβαια και σε ποιό αναπτυξιακό και μακροοικονομικό σχέδιο εντάσσεται η πρόταση διαμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

– Μετά την κλοπή μεγάλου μέρους  των αποθεματικών των ταμείων με το περίφημο PSI το 2012 και τη γενικότερη αναποτελεσματική τους διαχείριση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται πάλι να πληρώσουν «τα σπασμένα» για το Ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας.

Η εισφοροδοτική επιδρομή που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού μηχανικών και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην είσοδο στο επάγγελμα για τους νέους, εντείνοντας το φαινόμενο της μετανάστευσης και της ανεργίας με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το ίδιο το ταμείο και το κράτος.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι με τα σημερινά δεδομένα η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί ή καλύπτει πολύ οριακά τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας ιδιαίτερα για την περιφέρεια  αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η επιβολή των νέων δυσβάστακτων μέτρων  όχι μόνο δεν θα επιλύσει το Ασφαλιστικό ζήτημα αλλά θα επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.
Με βάση όλα τα παραπάνω αποφασίστηκε ομόφωνα η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας.

Συγκεκριμένα:
1. Συνεχής Ενημέρωση των Μηχανικών και των πολιτών σχετικά με το Ασφαλιστικό από τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης με δελτία τύπου και συνεντεύξεις.

2. Συμμετοχή στην απεργία- διαρκή αποχή από Τεχνικά Συμβούλια και Επιτροπές  (Συμβούλια Αρχιτεκτονικής,  ΣΥΠΟΘΑ κτλ), την διενέργεια διαγωνισμών και γενικότερα οτιδήποτε αφορά τεχνικό θέμα.

3. Συμμετοχή στην Γενική Απεργία στις 4 Φεβρουαρίου

4. Ενημέρωση των Βουλευτών της Δωδεκανήσου και επιδίωξη  πραγματοποίησης συνάντησης μαζί τους.

5.Οργάνωση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των Μηχανικών σε συνεργασία με την Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα υπόλοιπα Περιφερειακά Τμήματα του Τ.Ε.Ε και τους Συλλόγους των Μηχανικών.

6. Συνεργασία και Συντονισμός δράσης  με τους Επιστημονικούς και Κοινωνικούς Φορείς της περιοχής μας

Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς να στηρίξουν ενεργά τις κινητοποιήσεις που έχουν  ήδη αποφασιστεί και δηλώνουμε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν, έως την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου για το Ασφαλιστικό.

Αντιστεκόμαστε ενωτικά,  για την Επαγγελματική επιβίωση και την Αξιοπρέπεια μας
• Ιάκωβος Γρύλλης             Πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου
• Μίκα Μιχαλάκη               Πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδεκανήσου
• Θωμάς Μητσόπουλος     Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ Δωδεκανήσου
• Γιώργος Σκιαδόπουλος    Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
• Νίκος Οικονόμου             Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών
• Δημήτρης Σταυρούλης     Πρόεδρος Συλλόγου Μηχανολόγων- Ηλεκτρολόγων
• Παναγιώτης Τσιράκος       Πρόεδρος Συλλόγου Τοπογράφων Δωδεκανήσου

Πηγή : rodiaki.gr

RELATED ARTICLES